Viry, zdroj: Pixabay. Pixabay License. Volné pro komerční užití

COVID-19: vazbu viru na buňky umožňuje kladný náboj na čepičce

Koronavirus SARS-CoV-2 se k lidským buňkám váže pomocí speciálních proteinů na své čepičce. Vědci z americké Northwestern University ale nyní zjistili, že tato vazba má zvláštní povahu. Na povrchu lidských buněk se nacházejí záporně nabité receptory, k nimž se virus přichytí. V jeho čepičce existuje kladně nabité, tzv. polybazické místo, které usnadňuje a podporuje celé spojení. Této elektrické interakce si ale dosud nikdo nevšiml, protože kladně nabitý bod se na virovém proteinu nachází na aminokyselině asi 10 nanometrů od místa, kde dochází k přímému fyzickému kontaktu s buňkou.
V časopisu ACS Nano autoři výzkumu uvádějí, že ve fyziologických podmínkách podobné elektrostatické interakce většinou fungují jen na vzdálenost pod 1 nm, 10 nm je rozhodně nečekané. Výsledek výzkumu nabízí možnost, že ve viru by se prostě mohlo cílit na tento kladný náboj. Jakmile by zmizel, koronavirus by ztratil schopnost navázat se na lidskou buňku nebo by mu to šlo alespoň podstatně hůře.
Polybazické místo zřejmě mj. speciálně interaguje s enzymem furinem, který je hojný v plicích; snad i proto jsou právě plicní buňky hlavním cílem viru.

Baofu Qiao et al, Enhanced Binding of SARS-CoV-2 Spike Protein to Receptor by Distal Polybasic Cleavage Sites, ACS Nano (2020). DOI: 10.1021/acsnano.0c04798
Zdroj: Northwestern University/Phys.org

Autor: Keith Drake – National Science Foundation, zdroj Wikipedia, licence obrázku public domain

Hyperbolické metamateriály fungují tak, jako by čas měl 2 dimenze

Metamateriály se nejčastěji zmiňují v souvislosti s optickou neviditelností, nicméně mohou mít i celou řadu …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close