Zdroj obrázku: Pixabay, Pixabay License, volné pro komerční užití

Jak odhalit pivo

Nová technika by měla umožnit spolehlivě identifikovat v archeologických nálezech zbytky piva nebo jiných sladových nápojů. Hlavním autorem příslušné studie je Andreas G. Heiss z Rakouské akademie věd.
Podstatou techniky je dokázat rozlišit zbytky sladovaných obilných zrn od těch, která tomuto procesu vystavena nebyla. Jak se ukazuje, sladovaná zrna mají tenké buněčné stěny tzv. aleuronové vrstvy (vnější vrstvy endospermu), což dokáže odhalit elektronová mikroskopie. Existují sice i jiné možnosti, jak mohou buňky získat příslušné vlastnosti (jiná enzymová degradace, rozklad houbami…), nicméně tyto varianty se dají údajně odlišit zase jinak, také se jedná o celkem nepravděpodobné procesy. Metodu lze použít i tam, kde nejsou k dispozici žádná neporušená obilná zrna, ale pouze jejich pozůstatky.
Výzkumníci si vytvořili „modelové“ zbytky piva (simulovali i stárnutí) a ty porovnali se vzorky z archeologických nálezů – se dvěma z předdynastického Egypta, kdy podle dalších ukazatelů šlo o zbytky piva, a se zbytky obilnin ze třech středoevropských sídlišť ze 4. tisíciletí př. n. l.; zde se předem nevědělo, zda keramika obsahovala pivo nebo obilná jídla. A výsledek? Ve všech případech šlo v Evropě o pivo, respektive obecněji nápoje ze sladu. Jde o první nesporné důkazy piva ze Střední Evropy.

Heiss AG, Azorín MB, Antolín F, Kubiak-Martens L, Marinova E, Arendt EK, et al. (2020) Mashes to Mashes, Crust to Crust. Presenting a novel microstructural marker for malting in the archaeological record. PLoS ONE 15(5): e0231696. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0231696
Zdroj: Public Library of Science/Phys.org

Poznámky PH:
V Archeologii pravěkých Čech, 4. díl (eneolit) se kupodivu tvrdí, že pivo se u nás ve větší míře začalo konzumovat až v eneolitu (s tím výše uvedené 4. tisíciletí není v žádném rozporu). Jindy se ale předpokládá, že pivo provází člověka od počátku zemědělství, eventuálně že snad dokonce bylo přímo motivací k pěstování obilnin.
Jinak – když archeologové nacházejí nádoby typu číší, předpokládá se obvykle, že se z nich asi nepila voda, ale to už má k přímému důkazu dost daleko. Někde se mohou jako doprovod nalézt zbytky brček.
Co ale pokud se pivo vyrábělo až zkvašením chleba, tj. bez klasického sladování?

Překvapení: Neandrtálci sdíleli chromozom Y s Homo sapiens

Ačkoliv neandrtálci byli blízkými příbuznými denisovanů, první analýza neandrtálského chromozomu Y vedla k velmi podivným …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close