(c) Graphicstock

Ketony: Nízkosacharidová dieta nechutná chřipce

Po svátečním obžerství přichází s počátkem roku období diet, zkusme to pojmout trochu netradičně. Pro člověka jsou diety omezující/vylučující přílohy, pečivo a cukr z chuťového hlediska snesitelné docela dobře, viry chřipky to vidí jinak.
Vědci z Yale University zkusili krmit laboratorní myši dietou ketogenní, která kromě sacharidů omezuje i tuky – pro člověka je povoleno maso/ryby/drůbež a zelenina bez cukru/škrobu. Kdo si přebytkem bílkovin neodrovná ledviny, měl by asi opravdu zhubnout. Ketodieta se metodě říká proto, že při rozkladu tuků vznikají ketony.
Myši krmené normální stravou s vysokým podílem sacharidů každopádně na chřipku umíraly mnohem více než myši na ketodietě. Tento posun ve stravě by nejspíš ovlivnil i odolnost k dalším chorobám, protože mění fungování imunitního systému. Již dříve se např. ukázalo, že ketony snižují tvorbu zánětů. V případě chřipky byl příznivý efekt důsledkem toho, že imunitní systém více uvolňoval T buňky (lymfocyty) typu gama delta, které mj. produkují hlen chránící buňky plic. Myši s vypnutým genem pro produkci gama delta T-lymfocytů z ketogenní diety žádný prospěch ve vztahu k chřipce neměly.

Emily L. Goldberg, Ryan D. Molony, Eriko Kudo, Sviatoslav Sidorov, Yong Kong, Vishwa Deep Dixit, Akiko Iwasaki. Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection. Science Immunology, 2019; 4 (41): eaav2026 DOI: 10.1126/sciimmunol.aav2026
Zdroj: Yale University/ScienceDaily

Poznámky PH:
Někdy se do ketonových diet řadí i ty neomezující tuky, s vejci, olejem atd.
Možné cílení na patogeny pomocí diety spočívá také ve snížení obsahu železa, které pak může mikroorganismům přímo chybět a omezovat jejich růst. K tomu existují další rozsáhlé teorie – železo obecně schází spíše ženám, mají snad i proto lepší imunitní systém. Anémie je do určité míry pro nemocného tedy i výhodná. Ve vajíčku bývá železo soustředěno do žloutku, aby chybělo parazitům pronikajícím zvnějšku. Kolem ran a infekcí se soustřeďuje protein laktoferin, který železo vychytává. U některých onemocnění organismus snižuje i vstřebávání železa z potravy. Nejspíš to spolu všechno souvisí a jde o adaptace užitečné pro hostitele jako ochrana proti patogenních mikroorganismů.

V CERNU asi detekovali dosud neznámý tetrakvark

Známé hardony vznikají spojením 2 nebo 3 kvarků, respektive antikvarků. Ze tří kvarků jsou složeny …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close