Foto: © nanomanpro / Dollar Photo Club

Oxid grafenu působí jako antibiotikum lépe, když je v něm více kyslíku

Grafenové materiály mohou působit antibakteriálně. Podle nového výzkumu účinnost v tomto ohledu závisí především na množství kyslíkových skupin připojených na povrchu uhlíkové vrstvy.
Oxid grafenu s vysokým obsahem povrchového kyslíku (skupiny OH, epoxidové můstky…) je velmi pružný a může se obtočit kolem bakterií; materiál s menším obsahem kyslíku má větší tuhost a má tendenci se dotýkat bakterií pouze hranou/v bodě. Ani těsnější kontakt sám o sobě bakterie ještě nutně nezabíjí, závisí na tom, jaké další aktivní molekuly jsou přítomné v prostředí; každopádně ale přepnutí mechanického chování při překročení určitého podílu kyslíku hraje pro antimikrobiální aktivitu podstatnou roli. Pokud grafen působí sám o sobě, pak potlačuje bakterie „fyzikálními“, nikoliv chemickými mechanismy (blokováním enzymů, poškozováním nukleových kyselin apod.). Na rozdíl od klasických antibiotik by proto pro bakterie mělo být obtížnější vyvinout si proti němu rezistenci než proti „specificky chemickému“ blokování nějakého receptoru/mechanismu apod.
Grafenové materiály již byly použity pro výrobu tkanin (pro oděvy i masky) i pro úpravu vody; u filtračních membrán ovšem hrají významnou roli i jiné vlastnosti grafenových materiálů než jen antimikrobiální aktivita.

Zhiling Guo et al, Defining the Surface Oxygen Threshold That Switches the Interaction Mode of Graphene Oxide with Bacteria, ACS Nano (2023). DOI: 10.1021/acsnano.2c10961
Zdroj: University of Birmingham / Phys.org

U podmořských vývěrů mohly na počátku života vznikat i mastné kyseliny

Při úvahách o prebiotické chemii se většinou soustředíme na vznik nukleových kyselin (obsahující i sacharidovou …

One comment

  1. Jak působí v těle pospolu grafem a ocet? Děkuji Vám za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close