Struktura borofenu. Zdroj: Wikipedia, Materialscientist licence obrázku: CC BY-SA 3.0

Poprvé vyrobili dvojvrstvý borofen

Bór nemá tendenci vytvářet monoatomární vrstvy. Borofen, ačkoliv v mnohém analogický grafenu, nelze vytvořit prostým odlupováním (odlepováním pomocí lepicí pásky apod.). Před pěti lety se monoatomární borofen sice podařilo vypěstovat na podkladu, předpokládalo se ale, že tím možnosti technologie končí. Při pokusu nějak nechat vyrůst další vrstvu se namísto toho vytvářely běžné třídimenzionální shluky/chuchvalce.
Technologové z Northwestern University (Mark C. Hersam z této instituce a spoluautor nové studie byl ostatně před asi 5 lety i jedním z členů týmu, který borofen poprvé připravil) a Rice University nyní uspěli. Vznik borofenu ovšem vyžadoval nastavit speciální podmínky: růst na plochém stříbrném substrátu za vysoké teploty. Pak se na rozsáhlejších „terasách“ stříbra objevila i druhá vrstva atomů bóru.
Borofen je obecně pevnější, lehčí a pružnější než grafen; má potenciál přinést další technologický posun do baterií, elektroniky, senzorů, solárních článků i kvantových počítačů. Dvouvrstvý materiál si zachoval všechny žádoucí elektrické vlastnosti borofenu a zároveň nabídl nové výhody. Prostor mezi vrstvami by mohl být využit pro skladování energie nebo chemických látek; speciálně v případě baterií autoři studie navrhují, že by zde mohlo docházet k ukládání iontů lithia.
Dalším cílem je borofen o ještě větším počtu vrstev a materiál, kde budou vrstvy podobně jako v případě grafenu vůči sobě různě natočené (známé „magické úhly“ apod.).

Borophene synthesis beyond the single-atomic-layer limit, Nature Materials (2021). DOI: 10.1038/s41563-021-01084-2, www.nature.com/articles/s41563-021-01084-2
Zdroj: Northwestern University / Phys.org

Sojka reaguje na kouzelnické triky, urazí se nebo i naštve

Vědci z University of Cambridge zkoumali, jak sojky (sojka obecná/euroasijská, Garrulus glandarius) reaguje na to, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close