Pixabay License. Volné pro komerční užití

Proč je marihuana cítit jako skunk

Prý za to mohou látky obsažené také v česneku.

Konopí seté Cannabis sativa je v různé míře cítit, některé odrůdy se proto přímo označují jako „skunk“ – podle pižmovitého štiplavého zápachu. Někteří lidé ho hodnotí jako příjemný, většina ovšem naopak. Zajímavé je, že až dosud jsme přesně nevěděli, jaké konkrétní chemické látky jsou za tuto vůni odpovědné. Podle studie publikované v ACS Omega jde o prenylované těkavé sirné sloučeniny (prenylované = obsahující nepolární skupiny, třeba víceuhlíkové uhlovodíkové zbytky apod.). Otevírá se možnost zkoumat tyto molekuly i z hlediska jejich možných léčivých účinků.
Konopí seté obsahuje více než 200 známých aromatických (ve smyslu pachu, ne benzenových kruhů) sloučenin. Dosavadní studie se zaměřovaly hlavně na terpenoidy, které jsou v tomto ohledu velmi rozmanité (vůně dřevitá, ovocná, květinová…). Nicméně samotní skunkové mají svůj obranných pachový sprej založen na sirných sloučeninách, proto vědci v této studii vyšli z předpokladu, že u konopí tomu bude podobně a za „skunk“ nebudou odpovědné terpeny. Což se také potvrdilo.
Výzkumníci analyzovali květy 13 kultivarů konopí pomocí speciálně zkonstruovaného systému 2D plynové chromatografie se třemi různými typy detektorů. Poté čtyři lidé v senzorické analýze ohodnotil štiplavost různých kultivarů na stupnici od 0 do 10. Nejostřejší z nich, Bacio Gelato, měl nejvyšší koncentraci těkavých sirných sloučenin. Tým u této odrůdy identifikoval sedm VSC (volatile sulfur compounds), z nichž některé byly přítomny i v jiných odrůdách. Pět z VSC obsahovalo prenylovou funkční skupinu a mělo příslušné aroma. Zejména jedna sloučenina, 3-methyl-2-buten-1-thiol, označená jako VSC3, byla nejhojněji zastoupenou VSC v kultivarech, které testeři označili za nejštiplavější. Tato sloučenina byla již dříve označena za příčinu chuti a vůně piva, které se zkazí po vystavení UV záření (poznámka PH: i zde se v češtině příslušná vada označuje jako pižmo/skunk, eventuálně jako „světelná“ či „letinková“ chuť).
To, že VSC3 je skutečně hlavním viníkem, se potvrdilo i tak, že se látka přidala k 10 dalším hlavním aromatickým sloučeninám z konopí a výsledek pak odpovídal celkovému pachovému profilu rostliny.
VS3 se podařilo detekovat i v konopných koncentrátech používaných k vapování (odpařování v elektronických cigaretách). Při dalších pokusech ve skleníku autoři výzkumu zjistili, že množství prenylovaných VSC výrazně vzrostlo ke konci kvetení konopí, dosáhlo maxima během sušení a poté výrazně pokleslo po 10 dnech skladování.
Podobné těkavé sirné sloučeniny se vyskytují také v česneku a někdy se uvádí, že mají protirakovinné účinky a chrání srdce. Možná to platí i pro ty z konopí, respektive určitě to stojí za prozkoumání.

Iain W. H. Oswald et al, Identification of a New Family of Prenylated Volatile Sulfur Compounds in Cannabis Revealed by Comprehensive Two-Dimensional Gas Chromatography, ACS Omega (2021). DOI: 10.1021/acsomega.1c04196
Zdroj: American Chemical Society / Phys.org

Ani málo, ani moc (vody): Při vzniku života mohly hrát roli kapky v atmosféře

Jak se z jednotlivých aminokyselin v abiotickém prostředí sestaví peptidy? Ve vodném roztoku se reakci …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close