Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny.
Zaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým polem v kuchyňských podmínkách.
V rámci řešení projektu Aktivity Proof-of-Concept na ČZU v Praze, podpořeného v rámci programu GAMA Technologické agentury ČR, byl vyvinut a vyroben funkční vzorek přístroje, který tuto úpravu umožňuje. Zpracování potravin pulzním elektrickým polem, tedy patentem s názvem „Zařízení a způsob pro úpravu potravin pulzním elektrickým polem“ je novinkou v jejich úpravě. „S naším přístrojem lze vyrobit zdravou a sterilní potravinu se zajímavou chutí v každé kuchyni,“ doplňuje prof. Dr. Ing. František Kumhála, vedoucí katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze.
Potravina je zpracována vysokonapěťovým pulsováním, při kterém dojde k porušení buněčných struktur. Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny. Díky porušení buněčných membrán se navíc v lidském těle lépe vstřebávají. Po procesu opulzování jsou také sterilizované. Technické řešení je mj. předmětem národního patentu CZ 308548 B6. Také patentový průzkum k mezinárodní patentové přihlášce PCT/CZ2020/05044 potvrdil novost tohoto řešení a jeho patentovatelnost v celosvětovém měřítku.