Výsledek je to, rovnou přiznejme, poněkud banální. Lidé pijí kávu především po probuzení. A výzkumů, které se pokouší vyhodnotit její zdravotní účinky, už bylo publikováno… Tak si představme jeden další.
Podle studie zveřejněné v European Heart Journal mají lidé, kteří pijí kávu ráno, nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a nižší celkové riziko úmrtí než celodenní konzumenti kávy.
Dosavadní výzkumy naznačují, že pití kávy nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a zdá se, že snižuje riziko některých chronických onemocnění, jako je například cukrovka 2. typu. Výzkumníci nyní chtěli zjistit, zda má denní doba pití nějaký vliv na srdce.
Studie zahrnovala 40 725 dospělých osob z databází/průzkumů, které byly provedeny v letech 1999–2018. Výzkumníci byli schopni propojit tyto informace se záznamy o úmrtích a příčinách úmrtí za období devíti až deseti let. Přibližně 36 % lidí ve studii pilo kávu ráno (a to především před polednem), 16 % z nich pilo kávu během celého dne (ráno, odpoledne i večer) a 48 % účastníků průzkumu kávu nepilo vůbec.
V porovnání s lidmi, kteří kávu nepili, měli ranní pijáci ranní o 16 % nižší pravděpodobnost úmrtí z jakékoli příčiny a o 31 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. U celodenních pijáků kávy však ke snížení rizika nedošlo.
Ranní pijáci kávy profitovali ze své závislosti bez ohledu na to, zda se jednalo o mírné pijáky (dva až tři šálky) nebo silné pijáky (více než tři šálky). Lehcí ranní pijáci (jeden šálek nebo méně) měli ovšem příslušná rizika snížená méně.
Samotné vysvětlení jevu se ve studii neřeší. Možná pití kávy jindy odpoledne nebo večer může rozházet cirkadiální rytmy/melatonin/spánek, což zase vede (může vést) ke zvyšování tlaku. To působí proti jinak příznivému účinku kávy. Ono je to celkem logické, kofein je stimulant a leckdo ví, že mu konzumace v pozdějších hodinách může přivodit problémy se spánkem (však se kafe i naopak speciálně pije, aby se člověk vydržel třeba celou noc učit na zkoušku).
Lu Qi et al, Coffee drinking timing and mortality in US adults, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehae871
Zdroj: Evropská kardiologická společnost / MedicalXpress.com
Poznámky: Výše mlčky předpokládáme, že příznivý účinek má kofein, což ale rozhodně není jediná biologická aktivní látka v kávě (a naopak je obsažena v čaji, v energetických nápojích…).
Navíc kofein u někoho potlačuje chuť k jídlu, možná jde o to, že pijáci kávy trpí méně obezitou?
Kávu lidí spíše lidé pracující v kancelářích (bohatší? vedoucí i jinak odlišný životní styl?).
V muslimských zemích se káva pije často i večer, namísto alkoholu řekněme.
V prostě v příslušném výzkumu si každý může najít, co chce, nicméně na příznivém účinku kofeinu se dnes shodují prakticky všechny studie. Alespoň že něco příjemného je také zdravé :-).