(c) Graphicstock

Rozbít asteroid není jen tak

Ve sci-fi filmech je to oblíbená situace: na Zem se řídí asteroid a hrdinové ho musí vyhodit do povětří, eventuálně rozstřílet či nějak změnit jeho dráhu jiným objektem. O tom, jak by tyto metody fungovaly v praxi, nevíme pochopitelně prakticky nic, jsme odkázáni na simulace.
Charles El Mir z John Hopkins University a jeho kolegové nyní prošli několik běžně uváděných tvrzení a podrobili je novým analýzám. Výsledek: rozbít asteroid je těžší, než s dosud myslelo.
Kolem roku 2000 vznikla simulace jiného týmu, podle které asteroid o průměru cca kilometr při rychlosti nárazu 5 km/s dokáže rozbít asteroid o průměru 25 km (v modelu figuruje křehkost materiálů i např. teplota a pravidelnost tvaru povrchu). Nový přesnější model zahrnuje i konečnou rychlost šíření prasklin v asteroidu. Kromě počáteční fáze po nárazu se snaží postihnout i vliv gravitace na kusy uvolněné z tělesa po několik hodin („gravitační reakumulace“).
Závěr zní: ke zničení asteroidu je potřeba více energie, než soudily předešlé studie; mnohdy se těleso sice roztrhne, ale jeho kusy zůstanou vlivem gravitace u sebe, takže efektivní hmotnost při následné srážce se Zemí by se nezměnila. Některé poznatky získané při simulaci by měly jít využít i pro jinou manipulaci s asteroidy, třeba při těžbě na nich nebo pokusu je transportovat blíž k Zemi pro další zpracování.

Charles El Mir et al, A new hybrid framework for simulating hypervelocity asteroid impacts and gravitational reaccumulation, Icarus (2018). DOI: 10.1016/j.icarus.2018.12.032
Zdroj: Phys.org

New Horizons prozkoumává Kuiperův pás

Nová pozorování pořízená sondou New Horizons naznačují, že by Kuiperův pás (rozlehlá a vzdálená oblast …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close