Většina alkoholu se do krevního oběhu dostává přes sliznici žaludku a střev. Vědci z ETH Curych nyní vyvinuli proteinový gel, který odbourává alkohol už v trávicím traktu. Ve studii ukázali, že alespoň u myší tento gel rychle, účinně a přímo přeměňuje alkohol na (metabolicky) neškodnou kyselinu octovou dříve, než se dostane do krevního oběhu.
„Gel přesouvá odbourávání alkoholu z jater do trávicího traktu. Na rozdíl od situace, kdy je alkohol metabolizován v játrech, nevzniká jako meziprodukt škodlivý (metabolicky) acetaldehyd,“ vysvětluje spoluautor studie Raffaele Mezzenga z ETH Curych. Právě acetaldehyd je přitom toxický a zodpovědný za mnoho zdravotních problémů způsobených nadměrnou konzumací alkoholu.
V budoucnu by se gel mohl užívat perorálně před nebo během konzumace alkoholu, aby se zabránilo zvýšení hladiny alkoholu v krvi a poškození organismu acetaldehydem. Na rozdíl od mnoha výrobků dostupných na trhu gel bojuje nejen proti příznakům škodlivé konzumace alkoholu (kocovině apod.), ale také proti jejím příčinám. Gel je ovšem účinný pouze do té doby, dokud se alkohol nachází v trávicím traktu. To znamená, že při otravě alkoholem (jeho velkým množstvím) může pomoci jen velmi málo, jakmile alkohol jednou přejde do krevního oběhu.
R. Mezzenga uvádí, že gel by se mohl hodit pro lidi, se nechtějí alkoholu zcela vzdát, ale minimalizovat jeho škodlivé účinky (PH: ale jak tomu rozumím, pak se nedostaví ani účinky pokládané vesměs za žádoucí, proč tedy potom vůbec alkohol konzumovat?).
Výzkumníci použili k výrobě gelu běžné syrovátkové bílkoviny. Vařili je několik hodin, aby se vytvořila dlouhá, tenká vlákna. Přidáním soli a vody jako rozpouštědla pak došlo k zesíťování vláken a vytvoření gelu. Výhodou gelu oproti jiným systémům podávání je, že se tráví velmi pomalu. Aby gel rozkládal alkohol, potřebuje několik dalších navázaných katalyzátorů. Jako hlavní katalyzátor použili vědci jednotlivé atomy železa, které rovnoměrně rozprostřeli po povrchu dlouhých proteinových vláken. „Vlákna jsme ponořili do železné lázně, aby mohla účinně reagovat s alkoholem a přeměnit ho na kyselinu octovou,“ uvádí výzkumnice z ETH Jiaqi Su, první autorka studie. Ke spuštění této reakce ve střevě je zapotřebí nepatrné množství peroxidu vodíku, ten vzniká při předcházející reakci mezi glukózou a nanočásticemi zlata. Zlato bylo vybráno jako katalyzátor podporující vznik peroxidu vodíku, protože tento kov nijak netrávíme, a proto zůstává v trávicím traktu účinný delší dobu. Výzkumníci pak všechny tyto složky – železo, glukózu a zlato – zabalili do gelu. Výsledkem je vícestupňová kaskáda enzymatických reakcí, která nakonec přemění alkohol na kyselinu octovou.
Vědci testovali účinnost nového gelu na myších, jimž byl alkohol podán pouze jednou, i na myších, kterým byl alkohol podáván pravidelně po dobu deseti dnů. Třicet minut po jednorázové dávce alkoholu snížila preventivní aplikace gelu hladinu alkoholu v krvi myší o 40 %. Pět hodin po požití alkoholu klesla hladina alkoholu v jejich krvi až o 56 % ve srovnání s kontrolní skupinou. Škodlivý acetaldehyd se u těchto myší méně hromadil a vykazovaly výrazně snížené stresové reakce v játrech.
U myší, jimž byl podáván alkohol po dobu deseti dnů, se vědcům podařilo prokázat nejen nižší hladinu alkoholu, ale také trvalý terapeutický účinek gelu: tyto myši vykazovaly výrazně menší úbytek hmotnosti, menší poškození jater a tedy lepší metabolismus tuků v játrech i lepší krevní hodnoty. Také další orgány myší, jako je slezina nebo střevo, a jejich tkáně vykazovaly mnohem menší poškození způsobené alkoholem.
Výzkumníci již požádali o patent na gel. Bílkoviny syrovátky jsou jedlé, takže předpokládají bezproblémové schválení přípravku pro jeho použití u lidí.
Jiaqi Su, Single-site iron-anchored amyloid hydrogels as catalytic platforms for alcohol detoxification, Nature Nanotechnology (2024). DOI: 10.1038/s41565-024-01657-7. www.nature.com/articles/s41565-024-01657-7
Zdroj: ETH Zurich / Phys.org
Poznámka: K čemu je to ale vlastně dobré, pomineme-li, že člověk nechce někde vypadat jako abstinent, předstírat, že toho hodně vydrží, nebo se dokonce účastnit nějaké soutěže…? Nebo si opravdu někdo chce vychutnávat např. větší množství whisky a přitom nepocítit příslušné účinky (analogicky chce vychutnávat víno, neuspokojuje ho nealkoholické pivo…)?
Pred dvema tydny jsem byl na ocutnavce vin vinaru v jedne moravske vesnici. 25 vinaru, kazdy 10 az 15 vzorku, tam by se takovy gel hodil. Jinak, aby to clovek prezil, tak muze ochutnat tak dva vzorky od kazdeho vinare a z toho extrapolovat na celou jeho produkci.
pokud vim (vinu vubec nerozumim, rovnou rikam), tak pri profidegustacich se vzorky vina z tehoz duvodu vyplivuji, i kdyz je to hodne „nezdvorile“ vuci vinu… (naopak pivo se vyplivovat nemuze, protoze tam soucasti chuti/senzoriky ma byt i ten zazitek vzadu na patra a proste to polknuti)
to je blbost co 🙂
tak snad piju proto, abych z toho alkoholu neco mel.
Nejspíš zneužitelné pro účelovou intoxikaci konkrétní osoby etanolem v „přátelském“ spolupopíjení.