Zdroj obrázku: Pixabay. Pixabay License. Volné pro komerční užití

Univerzita Pardubice představila koncept klinické studie diagnostiky rakoviny slinivky

Do klinického ověření metodiky diagnózy z lipidů v krvi se zapojí laboratoře i lékaři nemocnic v Brně, Olomouci, v Pardubicích a další onkologická centra v nemocnicích napříč Českou republikou.

Za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, ředitele Masarykova onkologického ústavu Marka Svobody a Jany Unar Vinklerové z platformy CZECRIN představila Univerzita Pardubice koncept klinické studie převratné metodiky diagnostiky rakoviny slinivky břišní. Ta dokáže zjistit nemoc analýzou lipidů a pouze z krve. Studie odstartuje v nejbližší době.

„Rakovina slinivky břišní je onemocněním s velmi špatnou prognózou a počet pacientů s tímto nádorem stále narůstá. Metoda prof. Holčapka dává naději těmto pacientům, že pokud se potvrdí její účinnost, výrazně se zlepší jejich prognóza. Pro mě jako lékaře, který se s onkologickými pacienty dostává do styku velmi často, je toto důležité a pevně doufám, že klinická studie bude úspěšná,“ uvedl ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek.

Do klinického ověření metodiky se zapojí laboratoře i lékaři nemocnic v Brně, Olomouci, v Pardubicích a další onkologická centra v nemocnicích napříč Českou republikou. V nich se budou běžným způsobem odebírat vzorky krve dobrovolníků, kteří budou vyhodnoceni jako rizikoví pro onemocnění rakovinou pankreatu. Výsledky nového neinvazivního testu se budou porovnávat s konvenčním způsobem diagnózy s využitím stávajících metod – endosonografie nebo magnetické rezonance.

„Na základě klinického ověření citlivosti a specificity metodiky na statisticky významném počtu vzorků od lidí, kteří mají vysoké riziko onemocnění, by naše metodika měla být schválena pro využití v klinické praxi. Věříme, že jednou ji bude možné využít i pro národní screening rakoviny slinivky břišní. Pokud by se to podařilo, byli bychom první země na světě, která bude mít prevenci tohoto typu rakoviny neinvazivním způsobem,“ řekl prof. Michal Holčapek z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Dnes je možné zjistit nemoc až v pokročilejších stádiích a pouze pomocí endosonografie. Tato metoda je pro pacienty zatěžující a není úplně bez zdravotních rizik. Pro analýzu lipidů ale stačí odběr krve. Tým analytických chemiků z Univerzity Pardubice zjistil, že koncentrace lipidů jako stavebních kamenů buněk v lidském organismu se s onemocněním některými druhy rakoviny mění. Ukáže navíc rakovinu včas a dokonce i ve fázi, kdy člověk ještě nemoc nemá.

Analýzy vzorků v klinické studii bude provádět firma Lipidica, která je nově založenou společností Univerzity Pardubice a FONS JK Group, a v níž má univerzita majetkový podíl. Spin-off firma má již nyní nové zázemí i přístrojové vybavení přímo v Pardubicích, kde se analytičtí chemici připravují na start studie. Budou schopni ročně analyzovat až 20 tisíc vzorků krve.

„Špičkový výzkum a naše vědecké týmy mají na Univerzitě Pardubice maximální podporu. Převést výsledky základního výzkumu do praxe je velmi složitá věc, ale v případě metody týmu profesora Holčapka je reálná. Jako univerzita jsme o tom přesvědčeni a maximálně věříme v úspěch. I proto jsme se rozhodli být součástí i dalších fází. Tento objev může v budoucnu zachraňovat životy,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice prof. Libor Čapek.

Tým prof. Holčapka se nyní kromě studie soustředí i na další zajímavý výzkum. S podporou prestižního evropského grantu ERC Advanced grant bude zkoumat, proč se mění struktura a množství lipidů, které poté ukazují na onemocnění rakovinou.

Metoda, kterou publikoval špičkový světový časopis Nature Communication a na niž drží Univerzita Pardubice dva patenty, je objevem týmu analytických chemiků z Fakulty chemicko-technologické.

tisková zpráva Univerzity Pardubice

Družice GRBBeta míří do vesmíru

Hlavním vědeckým experimentem je detektor gama záblesků. Signály z družice GRBBeta, kterou vynese na oběžnou …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close