Hodně vysoká hladina HDL cholesterolu („dobrého“) je u starších lidí překvapivě spojena se zvýšeným rizikem vývoje demence. K tomu závěru dospěla alespoň studie provedená pod vedením vědců z australské Monash University. Tyto spíše extrémní hodnoty ovšem zřejmě nejsou výsledkem stravy, ale spíše odrážejí zásadnější poruchu metabolismu jako celku.
Nová zjištění mohou lékařům pomoci rozpoznat skupinu pacientů potenciálně ohrožených demencí, zejména u osob ve věku 75 let a starších.
Během sledování trvajícího v průměru 6,3 let bylo u účastníků studie s velmi vysokou hladinou HDL choleterolu (>80 mg/dl, >2,07 mmol/l) pozorováno o 27 % vyšší riziko vzniku demence ve srovnání s účastníky s optimální hladinou HDL-C, zatímco u osob ve věku 75 let a starších bylo riziko zvýšeno dokonce o 42 % ve srovnání s osobami s optimální hladinou. Optimální hladina HDL 40 až 60 mg/dl (1,03-1,55 mmol/l) u mužů a 50 až 60 mg/dl (1,55-2,07 mmol/l) u žen byla navíc obecně prospěšná pro zdraví srdce.
Z 18 668 účastníků zahrnutých do této analýzy mělo 2 709 při vstupu do studie velmi vysokou hladinu HDL cholesterolu, přičemž u osob ve věku do 75 let s velmi vysokou hladinou se vyskytlo 38 případů demence a u osob ve věku 75 let a více s velmi vysokou hladinou 101 případy demence. Na počátku studie neměli při účastníci do ní diagnostikované kardiovaskulární onemocnění, demenci, tělesné postižení ani žádnou život ohrožující chorobu.
Association of plasma high-density lipoprotein cholesterol level with risk of incident dementia: a cohort study of healthy older adults, The Lancet Regional Health—Western Pacific (2023). DOI: 10.1016/j.lanwpc.2023.100963
Zdroj: Monash University / Phys.org