Nová studie vedená výzkumníky z Penn State naznačuje, že vodní rostlina azola karolínská by mohla být využitelná i jako potrava pro lidi. Azoly jsou jakési drobné vodní kapradiny. Azola karolínská (azolla caroliniana wild) dokáže zdvojnásobit svou biomasu během dvou dnů a fixovat dusík ze vzduchu (pomocí symbiotických sinic). Dosud se využívala jako zelené hnojivo (poznámka: v Asii v kombinaci s pěstováním rýže na zavodněných polích) nebo krmivo pro drůbež a další hospodářská zvířata. V některých oblastech Asie a Afriky se azola za tímto účelem i pěstuje.
Využití azoly jako potravy pro člověka bylo dosud považováno za omezené kvůli vysokému celkovému obsahu polyfenolických látek, které narušují její stravitelnost. Polyfenoly jsou v nižších koncentracích prospěšné pro svůj antioxidační účinek (poznámka: aspoň pokud zastáváme mainstreamový pohled na antioxidanty), avšak vysoké koncentrace polyfenolů mohou omezovat vstřebávání živin a působit jako antinutriční faktor. (Poznámka: i jako krmivo pro zvířata se azola proto využívá spíš jen jako doplňková složka.)
Nový výzkum však ukazuje, že obsah těchto látek (v přepočtu na kyselinu gallovou) je u kmene Carolina mnohem nižší, srovnatelný s některých ovocem, fazolemi nebo ořechy, a další úpravou rostliny se dále snižuje. Výzkumníci testovali tři metody zpracování – vaření, vaření pod tlakem a přirozenou fermentaci – které mohou snížit obsah polyfenolických látek v potravinách. Testy ukázaly, že celkový obsah fenolů se ve srovnání se syrovou rostlinou přitom dále snížil o 88 %, 92 % a 62 % (v uvedeném pořadí).
Chuť rostliny má být neutrální a v ústech křupe. Azola karolínská roste divoce na východě USA.
Studie tvrdí, že rostlina má vynikající potenciál pro využití jako rychle rostoucí plodina s krátkou sezónou, která vyžaduje minimální vstupy, údržbu a zpracování. Navíc obsahuje i proteiny a řadu minerálů. Snadné a rychlé pěstování azoly z ní činí ideální zdroj potravy při katastrofách a živelných pohromách, stejně jako pro běžné využití v malých zemědělských podnicích a v chudých oblastech. Dokonce se zvažuje i využití této rostliny ve vesmírných programech USA.
Daniel Winstead et al, Nutritional properties of raw and cooked Azolla caroliniana Willd., an aquatic wild edible plant, Food Science & Nutrition (2024). DOI: 10.1002/fsn3.3904
Zdroj: Pennsylvania State University / Phys.org
Rod azola na Wikipedia.cz