(c) Graphicstock

Cedrovice a březovice, pálenky z kůry

Vyrábět alkohol prostě ze dřeva navrhují výzkumníci z japonského Forestry and Forest Products Research Institute. Nápoje kvasí z kůry a autoři celého nápadu uvádějí, že je lze pít i jako „víno“, ale destilát je přece jen chutnější. Nápoj si uchová prý i charakteristickou chuť příslušného dřeva, zatím si výzkumníci hráli s cedrem, břízou a třešní. Nakonec – některé destiláty se i v dřevěných sudech záměrně nechávají dozrát.
K rozdrcené kůře nestačí přidat samotné kvasinky, ty si s celulózou neporadí, nejprve se musí se nasadit speciální enzymy, blíže nespecifikované celulázy. (Nebo bychom možná mohli dřevo nechávat nažvýkat termity? Nakonec jihoameričtí indiáni vyráběli nápoj z kukuřice tak, že ho také nejprve žvýkali, aby amylázou ve slinách rozložili škrob.) Lignin se odděluje pomocí antrachinonu a pak rovněž dále zpracovává, i když to příliš účinné není; polyfenolický lignin bývá při zpracování dřeva běžně odpadním produktem.
Výsledný roztok se pro lepší kvašení zahustil reverzní osmózou přes membránu. Ze 4 kg cedru nakonec vědci získali 3,8 litru 15% alkoholu (zhruba tolik má mimochodem i japonský národní nápoj sake). Proces nevyžaduje zvýšenou teplotu ani kyselinu sírovou, měl by být tedy nenáročný na energii a neprodukovat problematický odpad. Z rostlinné hmoty se už masově vyrábějí biopaliva s ethanolem jako hlavní složkou, uvedený postup má ovšem produkovat alkohol k pití, navíc speciálně ochucený.
Kami-pa-gi-kyō-shi 71(8):915-926 DOI: 10.2524/jtappij.71.915
Zdroj: Phys.org

Poznámky PH:
Nezní to celé až příliš jednoduše, aby v tom nebyl nějaký háček? Nejspíš to vyjde příliš draho?
Ze dřeva, přesněji řečeno z březové mízy, se alkohol snad zkoušel kvasit v severní Evropě ještě za Vikingů.
Sladká je i javorová šťáva, severoameričtí indiáni ji používali, ale že by ji zkoušeli kvasit, není známo… (?)

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close