Credit: (c) NASA/JPL-Caltech/DSS
Credit: (c) NASA/JPL-Caltech/DSS

Další černé díry z raného vesmíru navrženy pro vysvětlení temné hmoty

Co tvoří temnou hmotu? Nedávno se objevila myšlenka, podle které by mohlo jít o miniaturní černé díry vzniklé v počátcích vesmíru; tato teorie ovšem předpokládala dosti exotické objekty vytvořené pomocí Higgsova pole. Nově navržená hypotéza si vystačí s černými dírami tradičnějšími a hlavně lépe detekovatelnými.
Qirong Zhu s kolegy z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics tvrdí, že tyto černé díry mohly vzniknout při inflačním rozpínání, eventuálně přímým kolapsem primárního „plynu“, který vyplňoval vesmír. Nejde tak o pozůstatky obřích hvězd (v raném vesmíru na to nebyl čas), ale na rozdíl od jiných modelů mají hmotnost řádově jako hvězdy, mezi 2 a 14 Slunci. Naopak u černých děr vzniklých z Higgsova pole se předpokládala hmotnost jen asi miliardy tun, zlomek planety.
Předpokládáme, že temná hmota je soustředěna ve vnějších oblastech galaxií, v jejich „halo“. Autoři nové teorie tvrdí, že exotické částice typu WIMS by vykazovaly jinou distribuci hmotnosti než jimi navržené černé díry. U trpasličích galaxií by pak tyto rozdíly mohly být přímo pozorovatelné, a navíc bychom mohli zachytit i interakce mezi černými děrami a běžnými hvězdami (i když černé díry, pomocí jejichž srážky byly v roce 2015 poprvé detekovány gravitační vlny, měly větší hmotnosti, 29 a 36 sluncí; rozdíl to ale není rozhodně řádový).
Samozřejmě zůstává otázka, zda je nadějnější pátrat po temné hmotě nebo naopak vytvářet teorie, které se bez její existence dokáží obejít…
Zdroj: Phys.org a další

Algoritmus vytvoří video pouze z textu

Jako vstup má umělá inteligence k dispozici pouze textové popisky, na výstupu z nich vygeneruje …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close