Klasifikace galaxií programem Eagles s využitím umělé inteligence. Kredit: ICRAR

Galaxie při vzniku kup mění svůj tvar

Hubbleova klasifikace galaxií (tzv. Hubbleova sekvence) rozdělila již ve 20. letech galaxie podle jejich tvaru („morfologie“). Nový výzkum za pomoci analýzy dat pomocí umělé inteligence nyní propojuje klasifikaci galaxií s jejich evolucí.
V 70. letech 20. století vědci došli k závěru, že osamělé galaxie mají tendenci mít tvar spirální; ty, které se nacházejí v kupách, jsou naopak s větší pravděpodobností eliptické nebo čočkovité, navíc mají tvary méně ostré (jsou „rozplizlé“). Nový výzkum (hlavní autor Joel Pfeffer z University of Western Australia) nyní pozorované vlastnosti galaxií vysvětluje trochu obecněji. Když se dosud osamělé galaxie spojují do kup, má se dít několik věcí. Spirální ramena galaxií jsou velmi křehká, a jakmile se v kupách galaxií dosáhne vyšší hustoty, spirální galaxie začnou přicházet o svůj plyn. Tento úbytek způsobuje, že „upouštějí“ právě spirální ramena a mění se do čočkovitého tvaru. Další příčinou změn tvaru je slučování galaxií, při kterém se mohou dvě nebo více spirálních galaxií srazit a následně vytvořit jednu velkou eliptickou. (I zde tedy změnu tvaru spouští vlastně změna hustoty, dá-li se to tak říct.)
Provedené simulace podle autorů studie přesně odpovídají tomu, co bylo ve vesmíru pozorováno, a to nejen pro kupy galaxií. Použitý algoritmus je založený na neuronových sítích. Po natrénování dokáže klasifikovat téměř 20 000 galaxií za minutu

Joel Pfeffer et al, The galaxy morphology–density relation in the EAGLE simulation, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2022). DOI: 10.1093/mnras/stac3466
Zdroj: International Centre for Radio Astronomy Research / Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close