HDL, tedy cholesterol s vysokou hustotou pokládaný aktuálně za dobrý, prý působí tak i tak – v závislosti na velikosti lipoproteinových částic.
Nejdřív se říkalo, že cholesterol je špatný a neměl by se pokud možno konzumovat. Pak se přišlo na to, že hladiny cholesterolu v těle zase tak moc nezávisejí na tom, kolik cholesterolu sníme, protože tělo si ho vyrábí samo – i když nějaká vazba zde existuje, přebytek nasycených tuků škodí spíše spíše s jiného důvodu než kvůli tomu, že jejich konzumace bývá obvykle spojena s cholesterolem.
V dalším kroku se ukázalo, že špatný je z hlediska koncentrace v krvi jen cholesterol s nízkou nebo velmi nízkou hustotou (LDL, VLDL – (very) low-density lipoprotein); záleží totiž na tom, zda příslušná částice v krvi transportují cholesterol usazený ve stěnách cév do jater a nebo naopak přispívají k jeho dalšímu ukládání (viz ještě poznámka níže).
Již dříve se ale ukázalo, že to bude asi ještě složitější. Léky snižující hladiny LDL totiž snižují i výskyt kardiovaskulárních chorob, naopak ale látky zvyšující HDL se neukázaly účinné. Studie Hospital del Mar Medical Research Institute a dalších institucí nyní došla k závěru, že „dobrý“ cholesterol neznamená „zdravý“. Částice HDL mohou mít totiž různou velikost; zatímco malé částice HDL jsou spojeny s nižším rizikem infarktu myokardu, u velkých částic HDL je vazba opačná. Cholesterol usazený ve stěnách cév přenášejí do jater pouze malé částice HDL. To, jak velké má kdo částice HDL, má být dáno především geneticky, uvádí hlavní autor studie Robert Elosua.
Každopádně se zde ukazuje možnost vyvinout novou generaci tentokrát účinných léků pro zvyšování hladiny HDL, ovšem jen menších částic. A u výsledků krevního rozboru by to chtělo ještě vědět, jaké varianty určitých genů konkrétní pacient nese…
Albert Prats-Uribe et al, High-density lipoprotein characteristics and coronary artery disease: a Mendelian randomization study, Metabolism (2020). DOI: 10.1016/j.metabol.2020.154351
Zdroj: Hospital del Mar Medical Research Institute / MedicalXpress.com a další
Poznámka: HDL, LDL, VLDL není přímo cholesterol, ale ten se na ně váže, odtud se pak tyto částice označují jako dobrý a špatný cholesterol.