Pixabay License, volné pro komerční užití

IPA se s plechovkou snese lépe

Debaty pivařů na téma láhev vs. plechovka jsou nekonečné, i když samozřejmě řada analýz už v tomto ohledu byla provedena. Jak teď ale upozornili autoři nové studie, vesměs se tato porovnání týkala klasických piv typu ležáku. Nyní došlo na pivo IPA a pivo jantarového (poznámka: to bude nejspíš něco jako řezané). Ještě pro úplnost: lahve použité ve studii měly hnědou barvu (to byl kdysi další spor, hnědá vs. zelená, ten snad ale má rozhodnutí ve prospěch hnědé celkem jednoznačně, tedy alespoň pokud jde o biochemii piva).
Hliníkové plechovky a láhve jantarového piva a IPA byly měsíc chlazeny a poté pět měsíců uchovávány při pokojové teplotě. Každé dva týdny výzkumníci analyzovali metabolity v nově otevřených nádobách. Během této doby se koncentrace některých chemických sloučenin v jantarovém pivu – včetně aminokyselin a esterů – výrazně lišila v závislosti na tom, zda šlo o lahev nebo plechovku. IPA však byla na typ obalu mnohem méně citlivá, pravděpodobně kvůli vyšší koncentraci polyfenolů z chmele. Tyto sloučeniny nejenže zabraňují oxidaci, ale také se vážou na proteiny, a tak je udržují v pivu, místo aby proteiny rozkládaly a také se lepily na vnitřek obalu (ať už samotné proteiny nebo už aminokyseliny). Protože piva typu IPA typicky obsahují také více alkoholu, je možné, že zpomalení metabolických změn v plechovce způsobuje i samotný alkohol.
Při rozhodování mezi různými obaly by tak pivovary mohly zohledňovat i to, o jaký typ piva se jedná.

Kathryn Fromuth et al, Characterizing the Impact of Package Type on Beer Stability, ACS Food Science & Technology (2023). DOI: 10.1021/acsfoodscitech.2c00351
Zdroj: American Chemical Society

Poznámka PH: Supermarketová piva IPA od velkých pivovarů jsou u nás prakticky výhradně v lahvích. To asi souvisí s tím, že relativně vyšší cenu za tento styl by si zákazníci nechtěli „kazit“ plechovkou (bez ohledu na skutečnost by měli pivo v plechu za méně kvalitní). Nebo si to alespoň říkají výrobci.

Temná hmota: Studie upřednostňuje model SIDM před CDM

Nevíme-li, jestli temná hmota vůbec existuje, tím méně si můžeme být jisti její podobou. Převažujícím …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close