(c) Graphicstock

Jídlo ovlivňuje náladu, maso ji zlepšuje

Že se výrazně jinak začneme cítit po nápojích s alkoholem nebo kofeinem, ví každý. Uvádějí se např. psychoaktivní účinky čokolády. Jenže podobně působí skoro vše, co jíme. Stojí za to se soustředit nejen na dlouhodobé zdravotní dopady určitého životního stylu, ale i na to, jak nás činí šťastnými bezprostředně.

Studie vědců z Binghamton University a State University of New York (vedoucí týmu Lina Begdache) došla k závěru, že důležitou roli v reakci mozku hraje věk. V kategorii 18-29 let ovlivňuje náladu především dostupnost prekurzorů neurotransmiterů (serotoninu a dopaminu) a jejich koncentrace v mozku – pomineme-li speciální potravinářské produkty, aktivně zde funguje maso. V tomto ohledu by nemělo záležet na tom, zda konzumujeme maso bílé nebo červené. Celkově zhoršená nálada se objevovala u lidí, kteří jedli maso méně než 3krát týdně.

Nad 30 let maso náladu ovlivňuje už jen lehce a do hry v mnohem větší míře vstupují jiné faktory. Pozitivně působí antioxidanty (ovoce, oleje), negativně látky příliš stimulující (včetně kávy), dále látky zvyšující glykemický index (sacharidy, především jednoduché) a přeskakování snídaně. Obecně starší lidé potřebují chránit mozek hlavně před stresovými reakcemi, tj. příliš silnými odpověďmi na negativní stimuly, a snažit se předcházet i jiným poškozením.
Lze dodat, že věk určitě nebude jediným kritériem, existují rozdíly mezi chemismem mozku třeba mezi muži a ženami, takže statisticky by se výsledky vlivu konkrétního stravování na náladu mohly lišit i podle pohlaví.
Nutno ovšem dodat, že výše uvedené výsledky jsou založeny na analýze dat, jak je v dotaznících uváděli účastníci průzkumu, nezahrnují nějaké exaktnější či sofistikovanější postupy (skutečné měření mozkové aktivity; slepé postupy, kdy by účastníci nevěděli, o co jde, a změna jejich nálady se zjišťovala „mezi řádky“ z jiných reakcí apod.). Práce byla publikována v Nutritional Neuroscience.

Zdroj: MecialXpress.com a další

Poznámky PH: Ve výsledcích působí zvláštně káva. Sice obecně takto funguje a asi zvyšuje podrážděnost, ale pokud ji navyklý člověk nemá, bude naopak reportovat zhoršení nálady bez ní… U cukru se zase zdá, že škodlivý by měl být spíš dlouhodobě a jako okamžitý efekt se dostaví spíše zlepšení nálady?
Co náhražka masa potravinami bohatými na bílkoviny? Nezlepší smažený sýr náladu podobně jako řízek?

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close