Credit: University of Twente

K čemu je dobrá antibublina

Bublina je plyn v kapalině, antibublina analogicky kapička kapaliny obklopená vrstvou plynu (a pak může být zase v kapalině podobně jako bublina běžná). Nová studie vědců z University of Twente popisuje rychlou a laditelnou přípravu antibublin v mikroskopickém měřítku.

Antibubliny, které jsou menší než jeden milimetr, by mohly nabídnout řadu aplikací např. v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Hydrofobní – ale porézní – obal přichycuje k vnitřku antibubliny vnější vrstvu vzduchu pro dodatečnou ochranu. Antibublina v této podobě pak může zůstat neporušená a a stabilní i několik dní. Jak uvádí první autor studie Jieke Jiang, pomocí ultrazvuku lze hydrofobní obal v určitém okamžiku porušit, načež antibublina uvolní svůj obsah (např. lék, po doputování na konkrétní místo v těle).
Nový metoda výroby antibublin je založena na tryskání přes vrstvu kapaliny (jetting through a liquid layer, JetALL)). Zařízení v podobě mikrokužele vytištěného na 3D tiskárně je navrženo tak, aby při přípravě antibublin nedocházelo k ucpání trysky a současně se kapalina udržela pohromadě svým povrchovým napětím (viz video níže). Kapalná vrstva je suspenze s nanočásticemi oxidu křemičitého, které tvoří vnější hydrofobní obal. Tato skořápka stabilizuje vrstvu vzduchu dále na vnějším okraji, která antibublinu obklopuje. Vyvinutá technika vytváří nanobubliny s přibližně jednotnou velikostí mezi 100 a 150 mikrometry; při průtoku tryskou vzniká až 3 000 antibublin za s. Na rozdíl od předešlých technik přípravy je ta nová rychlá a celkem jednoduchá…
Jako ochranný obal by se místo vzduchové vrstvy mohly pro aplikace ve farmacii či potravinářství použít i jiné látky, například kyselina polymléčná nebo další biologicky rozložitelné materiály.

Jieke Jiang et al, High‐Throughput Fabrication of Size‐Controlled Pickering Emulsions, Colloidosomes and Air‐Coated Particles via Clog‐Free Jetting of Suspensions, Advanced Materials (2023). DOI: 10.1002/adma.202208894
Zdroj: University of Twente / Phys.org

U podmořských vývěrů mohly na počátku života vznikat i mastné kyseliny

Při úvahách o prebiotické chemii se většinou soustředíme na vznik nukleových kyselin (obsahující i sacharidovou …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close