Credit: Florida Institute of Technology, Heinz

Kečup z vesmíru: Heinz Marz Edition

V knize Marťan od Andyho Weira (též zfilmováno, jistě) si astronaut zapomenutý na Marsu zkoušel v improvizovaném skleníku pěstovat rajčata. Společnost Heinz a Florida Institute of Technology (zde především Andrew Palmer z Aldrin Space Institute na této instituci, s pomocí řady studentů a dalších spolupracovníků) teď představily rajčata „jako z Marsu“, respektive kečup z nich.
Na projektu, jakkoliv jde samozřejmě o kuriozitu, je snad zajímavých několik věcí. Jedná se o realizaci procesu od začátku do konce, na rozdíl od jiných pokusů tohoto typu, kdy se pouze ověřilo, že nějaká rostlina dokáže v určitém prostředí např. vyklíčit. Navíc – nejde jen o zemědělství na Marsu (kdy k tomu dojde?), ale také o test, jak by mohlo zemědělství fungovat i v extrémních podmínkách na Zemi. A to ani ne tak z hlediska vlhkosti a teploty, od toho zde byl skleník, ale prostě na chudé půdě.
Projekt probíhal cca 2 roky ve speciálním skleníku Red House navrženém tak, aby pokud možno kopíroval podmínky Marsu. To zahrnovalo např. simulované osvětlení realizované speciální LEDKou, ale i půdu z Mohavské pouště, která by se svým složením měla blížit marsovskému regolitu. Přísně kontrolována byla i teplota a zavlažování.
Na základě analýzy půdy byly z katalogu semen Heinz vybrány celkem 4 odrůdy rajčat, z nichž se nakonec osvědčily 2. Výsledek byl dostatečně kvalitní, aby se z něj mohl dát vyrobit kečup splňující „náročná kritéria společnosti Heinz“. Nicméně produkce nebyla efektivní. Autoři studie uvažují o tom, že v podobných různě extrémních podmínkách by snad bylo vhodnější pěstovat více druhů zeleniny pohromadě (spíše než v oddělených nádobách; zde nakonec vyrostlo 450 rajčat v jednotlivých kbelících), protože by mezi sebou mohly lépe sdílet své mikroorganismy. V pestřejším prostředí by se naopak také mohly hůře šířit druhově specifické choroby (PH: No, všechno jsou to asi spekulace…).
Pár výsledných lahví kečupu by se jistě mohlo dražit, ale podle všeho je nakonec ochutnají pouze autoři výzkumu a jejich kolegové interně. Mezitím se ještě lahve stihly proletět až do 40 km v zemské atmosféře (PH: proč? Let balónem měl ukázat, že to vydrží lahve a nestane se nic ani kečupu – minimální teplota prý byla asi -70 °C).

Zdroj: Florida Institute of Technology a další

Nejtvrdší sklo je z uhlíku, připravili ho z buckyballu

Vědcům se podařilo syntetizovat novou ultratvrdou formu uhlíkového skla připomínající diamant. Materiál má značný potenciál …

One comment

  1. tak oprava. na FB prispevatele upozornuji, ze pestoval ne rajcata, ale brambory… a vskutku ano. pardon (no jsou to pribuzne rostliny :-); ale z rajcat by se tedy kaloricky vyzilo o dost hur…)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close