(c) Graphicstock

Mince padá častěji tak, jak byla vyhozena

Možná je to výzkum hodný ocenění Ig Nobel, ale předpokládám, že autoři experimentu se při něm mohli dobře pobavit. Vědecký tým (výčet lidí podílejících se na studii zabítá 4 řádky) uskutečnil 350 757 hodů mincí (házelo 48 lidí ve 46 zemích). Cílem bylo otestovat spíše kontraintuitivní předpověď fyzikálního modelu „reálného“ házení mincí, který vytvořili Diaconis, Holmes a Montgomery v roce 2007. Tento model tvrdí, že když lidé házejí obyčejnou mincí, má mince tendenci padnout častěji navrch stejnou stranou, jako byla vyhozena. Sama o sobě přitom může být mince „poctivá“ a vyhodíme-li ji stejněkrát nahoru oběma stranami…
Výsledek gigantického úsilí zní, že s úrovní spolehlivosti (confidence interval) 95 % padne mince na stejnou stranu v 50,6–50,9 % případů. Což i odpovídá původnímu odhadu, že rozdíl bude asi 1 %.
Výsledky navíc odhalily značné rozdíly mezi jednotlivými lidmi v míře tohoto zkreslení. U některých lidí ke zkreslení vůbec nedocházelo.
Naopak při náhodné volbě počáteční orientace mince byly všechny zkoumané mince „spravedlivé“, tj. nebyly zaznamenány rozdíly mezi jednotlivými mincemi používanými v různých zemích.
Příslušný fyzikální model nevržený před více než 15 lety měl podle studie získat „přesvědčivou statistickou podporu“.

František Bartoš et al, Fair coins tend to land on the same side they started: Evidence from 350,757 Flips, arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2310.04153
Zdroj: arXiv

Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty

Jak se zde psalo již několikrát, hodnota Hubbleovy konstanty měřené různými metodami se liší. Ne …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close