Bakterie, ilustrační obrázek © Jezper / Dollar Photo Club

Muší larvy by mohly pomoci s bakteriální rezistencí

Druh hmyzu, který se nazývá bzučivka zelená, by podle vědců z britské univerzity Swansea mohl pomoci s bojem proti určitým typům baktérii, napsala agentura Reuters. Odborníci zjistili, že některé molekuly, které se nacházejí v sekretu bzučivky, ničí velmi odolné baktérie jako například multirezistentní zlatý stafylokok (MRSA), který je imunní vůči některým antibiotikům.

Bzučivka zelená, které se přezdívá biologický nůž, je v medicínském prostředí známá již dlouho. Její larvy se totiž používaly k čištění infikovaných ran.

„Z doslechu a předchozích výzkumů víme, že larvy zabíjely baktérie v ránách,“ vysvětluje Yamni Nigamová, která je hlavní badatelkou v tomto výzkumu.

Nigamová uvedla, že vědci odebrali vzorky výměšků larev různého druhu a zkoumali je za různých podmínek. Mimo jiné sledovali interakci výměšků a baktérií. Výsledky nasvědčují tomu, že sekret larev bzučivky zelené dokáže bojovat s rezistentními baktériemi, řekla Nigamová.

Sekret vědci získávají tím, že několik set larev bzučivky zelené ponoří přes noc do nádoby se sterilní vodou. Druhý den larvy odfiltrují a tekutiny je více než předtím. Jsou v ní antibakteriální výměšky.

Vědci se nyní snaží zjistit přesné chemické složení molekuly, která bojuje s baktériemi. Až ho budou znát, chtějí molekulu vyrobit v laboratoři a zkoumat, jak reaguje na různé baktérie. Nigamová doufá, že by výzkum mohl sloužit k vyvinutí nového antibiotika. Molekula má už i jméno – seraticin.

autor Nelumadau, zdroj Wikipedia, licence obrázku public domain

První český aviatik Jan Kašpar létal jen dva roky

Letecká kariéra prvního českého aviatika Jana Kašpara byla překvapivě krátká, trvala pouhé dva roky v …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close