Zbytky supernovy. Autor obrázku: NASA/ESA/JHU/R.Sankrit & W.Blair. Licence obrázku: volné dílo

Na výbuch supernovy se astronomové budou moci připravit

Nová metoda by měla umožnit přesněji odhalit, že se hvězda chystá k explozi v podobě supernovy; alespoň tedy v případ hvězd určitého typu.

Vědci z Liverpool John Moores University a University of Montpellier zjistili, že masivní hvězdy (obvykle o hmotnosti 8 až 20 Sluncí, červený veleobr) v posledních několika měsících před svým koncem náhle zhruba stokrát zeslábnou ve viditelném světle. Toto ztmavnutí je způsobeno náhlým nahromaděním materiálu v okolí hvězdy, který zakryje její světlo. Před samotným výbuchem je suprnova de facto neviditelná.
Dosud nebylo známo, jak dlouho hvězdě trvá, než tento materiál nahromadí. Nyní vědci poprvé nasimulovali, jak mohou vypadat červení veleobři, když se před explozí nacházejí v těchto „kokonech“. Archivy obsahují snímky hvězd, které explodovaly přibližně rok po pořízení snímku. Hvězdy na těchto snímcích vypadají normálně, což znamená, že ještě nemohly vytvořit příslušný kokon. To naznačuje, že jeho vznik trvá méně než rok.
Nový systém by měl astronomům umožnit se na výbuch supernovy připravit a pozorovat pak celou událost od samého začátku.

Ben Davies et al, Explosion imminent: the appearance of red supergiants at the point of core-collapse, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2022). DOI: 10.1093/mnras/stac2427
Zdroj: Royal Astronomical Society / Phys.org

Poznámka: Viz i před několika lety medializované ztmavnutí Betelgeuze, což je právě také červený veleobr (nám nejbližší). Zde se ale celý jev nakonec vysvětlil jinak.

Mimozemské planety s životem mohou být ne zelené, ale purpurové

Na Zemi je „zelená barva života“ spojena hlavně chlorofylem a. Exoplaneta podobná Zemi by však …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close