papoušek šedý žako
papoušek šedý žako, autor Papooga, zdroj: Wikipedia, licence obrázku: CC0 - public domain

Papoušci v logice předčí lidoopy i pětileté děti

Papoušek šedý žako jménem Griffin prokázal, že jeho schopnosti dedukce jdou daleko za volbu ze dvou hrníčků.

Irene M. Pepperberg z Harvardu již na toto téma publikovala několik výzkumů, v nichž figuroval právě Griffin, takže se nabízí samozřejmě otázka, zda/jak by úkoly zvládali jiní příslušníci jeho druhu (obdobně: nakolik jsou typické dvě známé geniální border kolie Rico a Chaser?).
Samotný test na schopnost dedukce vyloučením je jednoduchý. Testovaný subjekt vidí, že se odměna dává pod jeden z hrníčků, druhý je prázdný, pak se s hrníčky různě točí (nebo se odměna vkládá za zástěnou), prázdný hrníček se na chvíli odklopí a hle – papoušek, šimpanz, ale třeba i dítě staré 1,5 roku by si měli vybrat hrníček s odměnou.
Nyní ale došlo k modifikaci a rozšíření tohoto až notoricky známého experimentu. I. Pepperberg a její kolegové zadávali Griffinovi test se třemi hrníčky. Do části za zástěnou s 1 i 2 hrníčky putoval 1 pamlsek. Griffin si správně volil 100% jistotu oproti 50% pravděpodobnosti, zde se tedy netestuje schopnost vylučování, ale rozdíl mezi možností a jistotou. Podobné modifikace navíc minimalizují možnost, že papoušek je úspěšný z nějakého jiného důvodu (třeba vybírá vždy hrníček vpravo, hrníček určité barvy apod., a náhodou to tak vyjde – i když na podobnou možnost by měli experimentátoři samozřejmě pamatovat a vyloučit ji změnami uspořádání při jednotlivých testech).
Každopádně u tohoto testu už selhávají lidoopi i děti do 2,5 let.
Následuje test se 4 hrníčky, v každém páru je 1 plný a jeden prázdný, odklopí se 1 prázdný. Je třeba vybrat druhý z tohoto páru (tedy se kombinuje vylučování a jistota vs. pravděpodobnost). Děti staré 2,5 roku opět neuspějí, i když by jim vlastně stačilo použít jen vylučování. Nakonec Griffin cca překonával i pětileté děti. V některých verzích viděl, že na jedné straně není nic a nerad si volil z 50 % pravděpodobnosti na druhé straně – chápal tedy i to, že úspěšnost 50 % je lepší než 0 %. Také se tím vyloučilo, že by prostě ukazoval na hrníček vedle hrníčku prázdného.
Žako dostal i možnost vybírat si z různých odměn, kdy žádanější měla pravděpodobnost 50 % a umístění běžnějšího oříšku šlo odvodit na 100 %. Zde už se netestuje inteligence, ale preference; inteligence by maximálně měla vést k tomu, že preference budou konstantní, ale v tomto testu už selháváme běžně i sami, jak alespoň tvrdí behaviorální ekonomové při kritice teorie racionální volby. Griffin se choval tak, že běžně šel i do hazardu; zajímavé však bylo, že pokud při tom neuspěl, v dalším kole sázel na jistotu a volil zisk obyčejného pamlsku s pravděpodobností 100 %.

titulní obrázek – ilustrační, nejde konkrétně o Griffina


Irene M. Pepperberg et al. Logical reasoning by a Grey parrot? A case study of the disjunctive syllogism, Behaviour (2018). DOI: 10.1163/1568539X-00003528

Zdroj: Phys.org a další

Poznámky PH:
Kupodivu test se 3 šálky se mi naopak zdá být snazší než se 2, vyžaduje se pouze „nenechat rozptýlit“…:
Ad sázka na jistotu po neúspěchu: možná nějak dle logiky „aha, třeba jsem v úvaze udělal chybu a neměl jsem šanci ani těch 50 %, takže tudy už ne“? Po úspěchu by volba risku pouze neklesla, nebo i stoupla?
Změna preferencí může dávat dobrý smysl – původně třeba volíme jistotu toho, že se nasytíme, až pak dáme přednost šanci na pamlsek. Jinak řečeno, naše chování je (často v rozporu s tím, co tvrdí behaviorální ekonomové) racionální, alespoň v běžném chápání významu slova.

Ještě starší video s Griffinem, jak dokáže rozpoznávat různá množství

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close