V první milisekundě po prasknutí korku vystřelují z hrdla lahve šampaňského nadzvukové rázové vlny. Nová studie by mohla přispět i k lepšímu popisu nadzvukového proudění v poněkud serióznějších aplikacích – u nosičů raket, balistických střel nebo větrných turbín. Třeba ovšem hned dodat, že se jedná o počítačové simulace, nikoliv přímé experimenty.
„V počáteční fázi odšpuntování je směs plynů částečně blokována zátkou, což brání vystřelujícímu šampaňskému dosáhnout rychlosti zvuku. Jak se však korek dále uvolňuje, plynná směs uniká radiálně nadzvukovou rychlostí a vyrovnává svůj tlak prostřednictvím sledu normálních a šikmých rázových vln,“ praví tisková zpráva vydaná ke studii. Tyto vlny se spojují a vytvářejí rázové prstence, které jsou typické i pro výfukové plyny raket. Symetrie lahve vede k nadzvukové expanzi ve tvaru koruny. Nakonec (stále se bavíme cca o výše zmíněné milisekundě) tlak poklesne a a s tím skončí i nadzvuková rychlost unikajícího oxidu uhličitého u hrdla láhve a na okraji zátky.
„Naše studie odhaluje nečekané a krásné vzorce proudění, které se nám skrývají přímo pod nosem při každém odšpuntování láhve bublinek,“ uvedl spoluautor studie Gérard Liger-Belair z Université de Reims Champagne-Ardenne (poznámka: viz sídlo instituce). „Kdo by si dokázal představit, jak složité a estetické jevy se skrývají za tak běžnou situací?“
Autoři výzkumu plánují zohlednit i další parametry, jako je teplota, objem a průměr hrdla láhve, spolu s fyzikálně-chemickými procesy, které provázejí odšpuntování šampaňského. Zajímavá je např. otázka, jak je nadzvukové proudění ovlivněno tvorbou ledových částic způsobenou prudkým poklesem teploty při otevření láhve.
Abdessamad Benidar et al, Computational Fluid Dynamic simulation of the supersonic CO2 flow during champagne cork popping, Physics of Fluids (2022). DOI: 10.1063/5.0089774
Zdroj: American Institute of Physics / Phys.org
Poznámky PH:
Asi není důvod, proč by se zde šampaňské mělo lišit od sektu obecně. A co rozdíl korkový vs. plastový uzávěr?
O speciálních vlastnostech korku viz např.: Chytrý materiál se vždy roztáhne
Je nějaká norma, kolik oxidu uhličitého má/může být v šumivém víně? Od toho se pak efekt při otevření láhve samozřejmě bude odvíjet (plus závislost na teplotě, samozřejmě; ba i na nadmořské výšce, asi).
To může být poměrně příjemný výzkum.
Předpokládám, že odšpuntovanou láhev potom nevylejí do dřezu.
To může být poměrně příjemný výzkum.
Předpokládám, že odšpuntovanou láhev potom nevylejí do dřezu. 🙂