(c) Graphicstock

Rekord: kryoelektronová mikroskopie zobrazila jednotlivé atomy vodíku v proteinu

Pomocí kryoelektronové mikroskopie se vědcům podařilo zobrazit molekulu proteinu apoferritinu v rozlišení 1,25 angstromů (angstrom je desetimiliontina milimetru, 10 na -10 metru). Úspěchu dosáhl tým, který vedl Holger Stark z Max Planck Institute for Biophysical Chemistry v Göttingenu.
Za kryoelektronovou mikroskopii získali Jacques Dubochet, Joachim Frank a Richard Henderson v roce Nobelovu cenu za chemii. Ačkoliv se metoda popisuje jako „pohled na úrovni atomů“, dosud se jednalo trochu o nadsázku. Teprve nyní se, alespoň dle nové studie, podařilo opravdu dosáhnout rozlišení, kdy šlo v molekule zaznamenat jednotlivé atomy vodíku i jejich hustotu a dokázat rozlišit složité molekuly lišící se o jediný atom. Průměr atomu vodíku je přitom asi 1,1 ansgtromů.
Výskledky byly umožněny tím, že nově vyvinutý kryoelektronový mikroskop dokázal mj. potlačit aberaci, kromě vlastního rozlišení se tím zlepšila i kvalita obrazu a jeho realističnost.
Podobné rozlišení se současně podařilo dosáhnout jinému týmu v Cambridge, ovšem s jinou konstrukcí zařízení.
Autoři studie dodávají, že metodu lze použít třeba i k detailnímu pohledu na proteiny koronaviru, obecně takto půjde získat i přímý pohled na proces interakce mikroorganismů a léčiv – vše prostě rychle zmrazíme a získáme tím obraz příslušné reakce v různých fázích. Není prý důvod, proč by rozlišení nemělo jít i dále zvyšovat a zviditelnit tímto způsobem dokonce i subatomové struktury.

Ka Man Yip et al. Atomic-resolution protein structure determination by cryo-EM, Nature (2020). DOI: 10.1038/s41586-020-2833-4
Zdroj: Max Planck Society/Phys.org

Viz také: Nobelova cena za chemii a nástup kryoelektronové mikroskopie
Zde i samotný princip metody, o přípravě vzorků atd.

Thomsonův jev závisí na směru magnetického pole

Na japonském National Institute for Materials Science (NIMS) se podařilo přímo pozorovat anizotropní magnetický Thomsonův …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close