Bakterie, ilustrační obrázek © Jezper / Dollar Photo Club

Selekce antibiotiky mění tvar bakterií

Je to spíše hříčka, nicméně snad zajímavá. Nastanou v souvislosti s růstem antibiotické rezistence i změny tvaru bakterií?

Odpověď je kupodivu kladná, jakkoliv bude docházet (především) k jiným adaptacím speciálně na úrovni biochemie. Nicméně protože jedovaté léky do těla bakterie pronikají skrz její povrch, logickou reakcí by bylo povrch minimalizovat (za stejného objemu). Právě k takovým závěrům dospěl Shiladitya Banerjee z Carnegie Mellon University ve studii publikované v Nature Physics. Studie je založena na práci s bakteriemi vystavenými po řadu generací menším než smrtelným dávkám chloramfenikolu.
Otázkou ovšem je, zda tvar bakterií nějak neovlivňuje jejich schopnost růst – pro čerpání živin z prostředí je zase třeba co největší poměr povrchu k objemu. Určitě je dále co zkoumat, třeba i analýzy bakterií v prostředí typu nemocnic se mohou odehrávat nejen na bázi genomu, ale jejich nebezpečnost lze od oka posuzovat i podle tvaru – čím kulatější, tím je kmen potenciálně rizikovější.

Shiladitya Banerjee et al. Mechanical feedback promotes bacterial adaptation to antibiotics, Nature Physics (2021). DOI: 10.1038/s41567-020-01079-x
Zdroj: Carnegie Mellon University / Phys.org

Poznámka PH: Jiná obdobná „čistě fyzikální“ reakce na vnější podmínky: poddruhy jednoho druhu podle teploty také mění poměr svého povrchu k objemu. To lze provést úpravami tvaru těla, takže jedinci v chladných oblastech jsou podsaditější, ale i čistě větší velikostí/hmotností: objem (produkce tepla) roste s třetí mocninou, povrch s druhou. Polární vlk je větší než jeho bratranec ze střední Evropy. Je-li cílem bakterie vystavované antibiotikům minimalizovat povrch, mohly by být rezistentní bakterie analogicky např. také větší.

Magnet tahá louže vody po stropě

Techniky pro řízení pohybu tekutin na površích dosud využívaly hlavně povrchů různě hydrofobních až hydrofilních. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close