(c) Graphicstock

Stromy jsou vyšší, ale slabší

Lesy v mírném pásu se v důsledku klimatických změn zajímavým způsobem mění, v USA i ve střední a severní Evropě, praví studie.
Hans Pretzsch z Technické univerzity v Mnichově a jeho kolegové publikovali v Forest Ecology and Management analýzu sledující růst stromů. V důsledku oteplování mají stromy v mírném pásu delší vegetační sezónu, tedy rostou rychleji. To má kladný dopad jak z hlediska produkce dřeva, tak se díky tomu do organické hmoty zachycuje také více oxidu uhličitého. Problém je v tom, že současně klesá hustota dřeva.
Autoři studie měli k dispozici komplexní data od roku 1870. U smrku, borovice dubu a buku byl zaznamenán pokles hustoty v průměru o 8-12 %. (Přesněji řečeno, sledovány byly následující druhy těchto dřevin: Picea abies, Quercus petraea, Fagus sylvatica a Pinus sylvestris.) V důsledku toho je dřevo méně kvalitní a lesy mohou také více utrpět v případě vichřic/bouří, eventuálně v kombinaci s námrazou.
Samozřejmě do hry vstupují další faktory, např. množství emisí v atmosféře nebo dusíku v půdě. Dusík v půdě zřejmě také zrychluje růst stromů, ale snižuje kvalitu dřeva.
Pokud bychom měli efekt klimatické změny nějak shrnout, Pekka Kauppi z University of Helsinki uvádí, že celkově je vliv na lesy mírného pásu spíše příznivý, a to i pokud jde o množství uhlíku, které vážou.

doi:10.1126/science.aav1859
Zdroj: ScienceAAAS

Poznámka: Samozřejmě je zde i vliv sucha, jenže i to platí jen pro střední Evropu, naopak západní Evropa se (zřejmě) v souvislosti s klimatickými změnami stává vlhčí.

O kostkách ledu ve sklenici: Trochu překvapivý pohled na entropii

Neměli bychom druhou větu termodynamiky chápat spíše tak, že entropie roste směrem do budoucnosti, ale …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close