Bakterie, ilustrační obrázek © Jezper / Dollar Photo Club

Umírajíci bakterie vystřelují nanotrubičky

Unikátní jev, ke kterému dochází při smrti bakteriální buňky, se podařilo popsat vědcům z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR pod vedením Libora Krásného ve spolupráci s kolegy z Ústavu molekulární biologie Slovenské akademie věd. Svůj objev publikovali v prestižním odborném časopise Nature Communications.
Bakterie jsou ohraničené buněčnou stěnou, která uvnitř buňky udržuje tlak až dvaceti atmosfér. Pokud ale dojde k narušení stěny, buď mechanicky nebo působením antibiotik, další udržení tak velkého tlaku není možné. Tento tlak následně zapříčiní doslova „vystřelení“ cytoplazmatické membrány spolu s buněčným obsahem do vnějšího prostředí skrze vzniklé otvory v buněčné stěně. Bakteriální buňka umírá.
Tvar vyvrhnuté membrány je buď kulovitý (tzv. vezikuly) nebo tubulární (tzv. nanotrubičky). Tyto nanotrubičky jsou v současné odborné literatuře popisovány jako kanály, kterými mohou být spojeny bakterie a kterými si mohou vyměňovat i rezistence vůči antibiotikům. „Nanotrubičky jsou projevem bakteriální smrti,“ říká vedoucí výzkumné skupiny Libor Krásný a tuto představu vyvrací.
Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR tímto objevem posouvají znalosti o bakteriální fyziologii a komunikaci.

„Bacterial nanotubes as a manifestation of cell death“, Jiří Pospíšil, Dragana Vítovská, Olga Kofroňová, Katarína Muchová, HanaŠanderová, Martin Hubálek, Michaela Šiková, Martin Modrák, Oldřich Benada, Imrich Barák&Libor Krásný
Nature Communications 2020, doi: 10.1038/s41467-020-18800-2

tisková zpráva AV ČR

Nový materiál pro spintroniku s překvapivě jednoduchou strukturou

Mechanicky silně deformovaný EuO by se měl stát multiferoický. Výzkumný tým Stanislava Kamby z Fyzikálního …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close