Pixabay License. Volné pro komerční užití.

Vesmír je stále teplejší

Na první pohled to nedává moc smysl. Vesmír při velkém třesku odstartoval jako krajně horký a postupně chladne (viz reliktní záření). Podle asi převládajících kosmologických modelů (zrychlující se rozpínání) pak navíc nakonec vesmír čeká ledové prázdno – bez hvězd, prakticky bez hmoty, jak ji dnes známe.
Nová studie publikovaná publikovaná v Astrophysical Journal nicméně uvádí, že průměrná teplota plynu ve vesmíru za posledních 10 miliard let vzrostla 10krát a nyní dosahuje 2 milionu K. Výzkum má souviset i s prací nositele Nobelovy ceny za fyziku z roku 2019 Jima Peeblese, která popisuje, jak se ve vesmíru fungují větší struktury typu galaxií.
Žijeme prostě v období, kdy bez ohledu na kosmologickou konstantu a pravděpodobně zrychlující se rozpínání vesmíru světu vládne gravitace, uvádí hlavní autor studie Yi-Kuan Chiang z Ohio State University. Ta k sobě přitahuje plyn a temnou hmotu, vznikají struktury až na úrovni kup (cluster) galaxií. Přitahování je tak prudké, že se při něm plyn sráží a zahřívá. Toto ohřívání bude pravděpodobně ještě nějaký čas pokračovat.
Výsledky studie jsou založeny na nové metodě, která dokáže odhadovat teplotu plynu. Vývoj v čase pak odpovídá prostě tomu, že zjištěné teploty plynu dále od Země („staršího“) jsou v průměru nižší, vzdálenost se zjistí z rudého posuvu. Použitá data pocházejí z dalekohledu Planck a ze Sloan Digital Sky Survey.

Yi-Kuan Chiang et al, The Cosmic Thermal History Probed by Sunyaev–Zeldovich Effect Tomography, The Astrophysical Journal (2020). DOI: 10.3847/1538-4357/abb403
Zdroj: Ohio State University / Phys.org

Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu

Tu a tam se objeví překvapující zpráva, že galaxie XY podle všeho neobsahuje temnou hmotu, …

One comment

  1. Vesmir neni perpetum mobile, neohriva se srazenim castic, ale radioaktivnim rozpadem stimulovany gravitaci. Presne tak vznikly vsechny planetarni systemi, vcetne naseho.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close