Šimpanzi se dělí o zkvašené ovoce. Kredit: Bowland et al.

Volně žijící šimpanze poprvé zachytili, jak se (trochu) opíjejí

Vědci z Exeterské univerzity a dalších institucí rozmístili kamery v Národním parku Cantanhez v Guineji-Bissau. Záběry šimpanzů, kteří se dělí o zkvašené chlebovníky (potvrdilo se přitom, že obsahují etanol) vyvolávají otázky, zda a proč šimpanzi záměrně vyhledávají alkohol.
Předpokládá se, že lidé konzumovali alkohol již hluboko v naší evoluční historii, kromě samotného příjemného pocitu to mělo asi od počátku i nějakou sociální roli, tj. vytváření a posilování vazeb. Šimpanzi možná provádějí něco podobného. Nakonec příslušné biochemické mechanismy spojené s alkoholem (dopamin, endorfiny…) u nich budou fungovat jistě velmi podobně jako u lidí.
Výzkumníci použili kamery aktivované pohybem, které natočily šimpanze, jak se dělí o fermentované ovoce při 10 různých příležitostech. Při testech se ukázalo, že nejvyšší obsah alkoholu v tomto ovoci byl 0,6 % (objemových; tj. těsně by to překročilo tuzemské požadavky na nealkoholické pivo). Což není mnoho, ale autoři studie dodávají, že když 60-85 % stravy šimpanzů tvoří ovoce, tak by si takto šimpanzi mohli nakonec k nějaké „špičce“ dospět. Nicméně pořádně se opít podle výzkumníků asi nemůžou, prostě si to nemohou dovolit, protože by to snížilo jejich šance na přežití.
Podle autorů studie ale může být významné, že šimpanzi se, podle pozorování, o zkvašené ovoce dělí – podobně jako třeba o maso. U „běžné potravy“ to nedělají. Společenský alkoholismus může mít tedy dávný evoluční původ.

Anna C. Bowland et al, Wild chimpanzees share fermented fruits, Current Biology (2025). DOI: 10.1016/j.cub.2025.02.067
Zdroj: University of Exeter / Phys.org

Poznámky PH:
Četl jsem kdysi, že když se šimpanzům nabízel džus s vodkou v různých koncentracích, preferovali 3 % alkoholu. (Jak u člověka? Příliš individuální, jen mě v této souvislosti napadá, jak se lidé tváří po vypití cca 40% panáka. Samozřejmě výraz při pití a následný pocit jsou různé věci.)
Také viz jak se často psalo o opilství slonů a jindy se to zase popírá. Dospělý slon by si na rozdíl od šimpanze mohl dovolit se výrazněji opít, jeho už v přírodě neohrožuje nic (kromě člověka tedy; předpokládejme tedy slona před půl milionem let)? (Ovšem šimpanze na mol mohou ohrožovat i jiní šimpanzi; nakonec i u lidí může pití namísto kamarádství vyvolat konflikt.)
Nakvašeným ovocem se opíjejí i kaloni, ti o to ale asi nestojí (protože pak různě při letu narážejí do překážek apod.).

Planetka Donaldjohanson pohledem sondy Lucy

Americká sonda Lucy přinesla blízké pohledy na zajímavě tvarovaný fragment planetky, který se zformoval asi …

One comment

  1. jako odbornik na alkoholismus, bych souhlasil s temi par procenty v drinku jako idealni hodnotou.
    takove mnozstvi zvladne i netrenovany jedinec, udela si malou spicku, bude vesely a uvolneny a zaroven
    nehrozi, ze bude zvracet do pangejtu a druhy den bude mit kocovinu.
    my co mame uz vypalene trubky si panaky s 40% klidne dame, protoze je to statusova zalezitost a 20% je babske piti, ale kdyz chci popijet na pohodu tak si davam pivo co ma treba jen 5%.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *