Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain
Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain

Led za pokojové teploty

Nanometr silná vrstva vody mezi elektricky nabitými povrchy se chová jako pevná látka, schopná odolat tlaku až ve stovkách atmosfér – povrchy tedy prakticky nelze přiblížit úplně k sobě a vrstvičku vody vymáčknout.
Vědci z University of Akron (Ohio, USA) publikovali výsledky tohoto výzkumu v Science Advances. Tvrdí, že v různých prostředích by na tomto principu šlo minimalizovat tření, materiály od sebe oddělené stabilní minivrstvou vody by po sobě mohly snáze a hladce klouzat. „Led“ existující za pokojové teploty by se tak mohl uplatnit třeba v biomedicínských implantátech typu kolenních kloubů. Stabilní vrstva vody (roztoku? jiné kapaliny?), kterou je obtížné odstranit, by mohla fungovat i jako mikrobiální filtr. A z druhé strany by na tomto základě mělo být možné konstruovat i účinnější superhydrofobní materiály, třeba lepidla stabilní i ve vodním prostředí (tedy naopak – „jak to udělat, aby voda na povrchu vůbec neulpívala“).
K tomu, aby oba povrchy byly elektricky nabité, může docházet přirozeně. Zdroj bohužel nespecifikuje, zda v zamýšlených aplikacích by se na to šlo spolehnout. Hraje roli to, aby obě vrstvy oddělené vodou byly nabité souhlasně? Nebo je to jedno a molekuly vody se v mezeře prostě poskládají svými dipóly? (Související otázka – funguje to tak tedy pouze u polárních kapalin?)
Ještě poznámka: molekula vody má velikost asi 10 na -10 metru, nanometr je 10 na -9. Máme zde tedy vrstvu opravdu tenkou, ale zdaleka ne monomolekulární. U cca monomolekulární vrstvy by se mohlo říct, že prostě nemůže téct, respektive pojem skupenství zde nedává smysl. V tom ale asi celý jev nespočívá.

Zdroj: Phys.org

Zmrzlina, která netaje

V Japonsku přišli se zmrzlinou, kde emulze tuku a vody vydrží v pevném stavu i …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close