Struktura borofenu. Zdroj: Wikipedia, Materialscientist licence obrázku: CC BY-SA 3.0

Borofen vyleze ze směsi se zlatem

Chemická depozice z par je jedním z hlavních způsobů výroby 2D materiálů. Nově navržená metoda vědců z Rice University, Argonne National Laboratory and Northwestern University představuje zajímavou modifikaci tohoto postupu; zatím byla technika realizována v případě borofenu, ale měla by být mnohem univerzálnější.
Za relativně vysokých teplot (pod bodem tání zlata; konkrétně vše běželo především nad 550 ºC) a podmínkách blížících se vakuu měl bórový prášek tendenci vnikat do struktury zlata. Po ochlazení se ovšem bór ze zlata zase vylučoval, a to právě v podobě požadované monoatomární vrstvy na povrchu kovu. Takto vzniklé útvary bóru mají mít rozměr kolem čtverečního nanometru a být vhodné pro kvantové aplikace.
Vlastnosti vloček bóru se budou lišit podle substrátu, kde se tato vypěstují, nemusí jít nejspíš jen o zlato. Od různých substrátů také půjde 2D materiály různě jednoduše oddělovat.
Podobný jev byl zaznamenán i při interakci uhlíku s mědí, kdy atomy uhlíku také dočasně pronikaly do kovu, aniž by ale vznikla slitina. Možná se tímto způsobem bude jednou vyrábět grafen pro určitý typ aplikací.
Autoři výzkumu již v minulosti navrhli získávání borofenu ze stříbrného substrátu, při tom vznikne lehce zvlněná vrstva, která se svými vlastnostmi mírně odlišuje. Jindy se borofen pěstuje na mědi i na hliníku.

Brian Kiraly et al. Borophene Synthesis on Au(111), ACS Nano (2019). DOI: 10.1021/acsnano.8b09339
Zdroj: Phys.org

Data z doby ledové ukazují menší vliv oxidu uhličitého na teplotu Země

Analýza klimatu doby ledové snižuje riziko nejhoršího možného scénář oteplení v důsledku růstu koncentrace CO₂. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close