Huseníček rolní, Arabidopsis thaliana, jeden z modelových organismů. Autor: Apple2000, Zdroj: Wikipedia, licence obrázku: CC BY 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

CRISPR má už verzi 3.0

Nová verze velmi univerzálního genového editoru CRISPR už není určena pro vystřihování genů, ani k aktivaci jediného genu, ale hned k regulaci aktivity více genů najednou.
Třetí verze CRISPR dokáže přesně zvýšit aktivitu až sedmi genů současně, oproti verzi 2.0 má být účinnější 4-6krát (poznámka: i když těžko říct, co přesně takové číslo znamená).
Yiping Qi z University of Maryland a jeho kolegové vyzkoušeli CRISPR 3.0 na rýži, rajčatech a modelovém organismu huseníčku (Arabidopsis). Uvádějí, že oproti umlčování genů by metody jejich aktivace mohly v zemědělství znamenat ještě větší přínos (nakonec geny obecně „k něčemu jsou“, takže množství těch, které má smysl vystříhávat, respektive umlčovat, bude celkem omezené). Je možné takto krátit např. vegetační cyklus zemědělských plodin, což kromě vyšších výnosů současně může znamenat i zrychlit jejich šlechtění.
Editor je v tomto případě funkčně omezen, tj. nepracuje jako nůžky, ale pouze vyhledává konkrétní místa v genomu a na tyto geny váže aktivační proteiny. CRISPR 3.0 může zahrnovat různé, od sebe se lišící techniky, označované ve studii např. jako SpRY CRISPR-Cas9 a CRISPR-Cas12b.

Changtian Pan et al, CRISPR–Act3.0 for highly efficient multiplexed gene activation in plants, Nature Plants (2021). DOI: 10.1038/s41477-021-00953-7
Zdroj: University of Maryland / Phys.org

Podivné zrcadlo lape vzdušnou vlhkost i na slunci

Systémů, které dokáží ze vzduchu těžit vodu, existuje celá řada. V zásadě je můžeme rozdělit …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close