Pixabay License Volné pro komerční užití

Gradient mléka existuje v Evropě od počátku neolitu

Gradient mléka, to zní hezky a chytře, že? Má to znamenat prostě to, že v severní polovině Evropy se konzumuje mléko podstatně více než v jižní, a to podle nové studie prakticky už od chvíle, kdy zde zemědělství začínalo.
Jinak řečeno, první evropští zemědělci chovali ovce, kozy a velmi brzy i skot, větší konzumace mléka je ale inovace, k níž došlo až ve střední a severozápadní Evropě – a to prakticky ihned po zavedení zemědělství. K takovým výsledků alespoň dochází výzkum, který analyzoval zbytky potravin na keramice z doby 5000–3500 př. n. l. Studie se soustředila na atlantický okraj Evropy, pobřeží Británie, Irska, Španělska a Portugalska, zahrnuto bylo ale i několik archeologických nalezišť z pobřeží Normandie a západního Baltu (celkem 24 míst).
Směrem na sever množství mléka rostlo. Různé faktory se vzájemně podporovaly, větší roli hrálo pastevectví, existovala selekce na větší příjem vitamínu D v prostředích s menším množstvím slunečního svitu, v chladnějším podnebí je prospěšnější konzumovat i více tuků (jinak dnes hraje roli i to, že v jižní Evropě se pěstují olivy, ale to je až pozdější záležitost). Na vyschlém jihu Evropy byl možná problém větší množství krav také vůbec uživit. Každopádně schopnost trávit mléko i v dospělém věku je dodnes v jižní Evropě výrazně nižší než v jejích ostatních částech.
Zajímavé je, že i když šlo o nálezy z pobřeží (bez podobné shody by srovnání mělo mnohem menší vypovídací hodnotu), keramika obsahuje jen málo důkazů o tom, že by se používala k vaření ryb nebo mořských měkkýšů. Jedinou výjimkou zde byl západní Balt. Nezdá se, že by si takový zdroj potravy tehdy lidé nechávali ujít (navíc i samotný neolit se zde šířil do značné míry po moři), snad se ryby spíše sušily či pekly, zatímco mléko ohřívalo a v keramice jinak dále zpracovávalo (tlučení másla, kysnutí…). Trochu divné je to s těmi rybami a absencí rybí polévky ale stejně….
Každopádně spolu s šířením neolitu docházelo ihned k jeho adaptaci na různé místní poměry, některé rozdíly v získávání potravy byly nejspíš i čistě kulturní povahy a neolitici různým způsobem využívali i prostředí z hlediska přírodních podmínek srovnatelná.

Nature Communications (2020). DOI: 10.1038/s41467-020-15907-4
University of York/Phys.org

Poznámka PH: Ad spotřeba mléka. Hodně roli hraje také to, zda se využívá pluh (první zemědělci neznali, objevil se až v eneolitu) a zda se jako pomocník pro práci na poli využívá skot (pak dojí málo) nebo kůň.

Nanodiamanty sledují redoxní reakce v buňkách

Nitroxidy vykazují zvláštní magnetické chování a jejich magnetická komunikace s centry dusík-vakance v diamantech se …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close