Foto: © nanomanpro / Dollar Photo Club

Grafenová pěna vydrží extrémně nízké teploty

Na čínské Nankai University a americké Rice University připravili pěnu, která si zachovává stabilitu i pružnost v extrémním teplotním rozmezí. Většina materiálů se za nízkých teplot stává křehkými, lámou se a drolí. Vědci nyní připravili něco na způsob oxidu grafenu, když listy grafenu nařezali na velmi malé plátky a ty pak spojili kyslíkovými vazbami; vznikla tak jakási síťovitá struktura připomínající malou tmavou houbu.
Ukázalo se, že vazba mezi grafenem a kyslíkem zůstává stabilní v širokém teplotním rozmezí a materiál si dokáže udržet i své další vlastnosti. Při -269,15 ºC výzkumníci stlačili pěnu na 10 % původního objemu, a když tlak přestal působit, materiál se vrátil na téměř původní velikost. Stejně tak pěna zůstávala stabilní a dokázala se po stlačení obnovit i kolem 1 000 ºC.
Autoři výzkumu publikovaného v Science Advances uvádějí, že podobné struktury by nejspíš šlo připravovat i z dalších 2D materiálů. Některé z těchto pěn by třeba mohly současně fungovat i jako vodiče nebo polovodiče, které si zachovají funkčnost i při teplotách blížících se absolutní nule. Jako možné využití se uvádí elektronika pracující ve vesmíru.

Kai Zhao et al. Super-elasticity of three-dimensionally cross-linked graphene materials all the way to deep cryogenic temperatures, Science Advances (2019). DOI: 10.1126/sciadv.aav2589

Zdroj: Phys.org

Zdroj: Wikipedia, Anatomy of the Nervous System, licence obrázku public domain

Vztah inteligence a velikosti mozku – hrátky s logaritmy

Inteligence sice nezávisí pouze na velikosti mozku, rozumné výsledky nám ovšem toto srovnání dát může, …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close