(c) Graphicstock

Horní hranice hmotnosti neutrina

Přechody mezi třemi různými typy neutrin – elektronovým, mionovým a taunovým – se dají podle všeho vysvětlit pouze za předpokladu, že neutrina mají nenulovou klidovou hmotnost (původně se předpokládal opak). Takaaki Kajita a Arthur B. McDonald získali za koncept nenulové klidové hmotnosti neutrin v roce 2015 Nobelovu cenu za fyziku
Arthur Loureiro z University College London je nyní hlavním autorem studie, která blíže specifikuje horní možnou hmotnost neutrin. Podle práce publikované ve Physical Review Letters (další autoři jsou z Universidade Federal do Rio de Janeiro, Institut d’Astrophysique de Paris a Universidade de Sao Paulo) je tato mez asi 6milionkrát menší než klidová hmotnost elektronu. Naopak žádná spodní hranice navržena nebyla.
Výsledky jsou založeny na analýze různorodých dat – z experimentů v urychlovačích částic, dat z Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), který slouží k měření rychlosti expanze vesmíru a zahrnuje data z 1,1 milionu galaxií. Dále se zohlednily i výsledky z měření reliktního záření, explozí hvězd i jaderných reaktorů.
Výsledek: hmotnost nejlehčího neutrina je 0,086 eV, tj. 1,5 x 10 na -37 kg, všechna tři neutrina dohromady pak mají maximální hmotnost 0,26 eV (vše interval spolehlivosti 95 %). Celková hmotnost připadající na neutrina je důležitá pro studium temné hmoty i temné energie.

Zdroj: University College London/ScienceDaily
Poznámka PH: Dle Wikipedie je hmotnost nejlehčího, elektronového neutrina menší než 2,5 eV, čili jde o snížení této hranice cca o 2 řády. Maximální hmotnost všech tří typů neutrin vztažená na neutrino se uvádí jako 50 eV, tj. nové výsledky opět znamenají zpřesnění o 2 řády.

Proč z Marsu uniká metan?

Jedním z nejpřekvapivějších odhalení amerického vozítka Curiosity bylo zjištění, že z povrchu kráteru Gale uniká …

One comment

  1. A co Katrin? Uz by mal fungovat vyse roka. Nejake prve vyslednky merania este nie su?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close