3d struktura proteinů, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain
3d struktura proteinů, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Jak se zbavit methioninu

Methionin je esenciální aminokyselinou, takže nějaký jíst musíme. Jenže se zdá, že čím méně, tím lépe, alespoň za určitých okolností. Problém je, že methionu se těžko vyhýbat, je obsažen v produktech živočišného původu, ale třeba i v semenech, obilninách apod.
Thomas W. Gettys z Pennington Biomedical Research Center uvádí, že omezení příjmu methioninu vede k téměř okamžitému zlepšení metabolických markerů, aniž by člověk přitom musel konzumovat třeba méně energie. Lidé zhubnou (nebo alespoň tolik netloustnou) a zlepší se i jejich markery ve vztahu k prediabetes a diabetu 2. typu. Prostě vzhledem k rozšíření obezity, diabetu a kardiovaskulárních chorob je žádoucí příjem methioninu omezit. Dalo by se to zařídit třeba tak, že bychom jedli jen sacharidy/tuky a namísto bílkovin směs jednotlivých aminokyselin ve „správném“ poměru. Mohli bychom se pak cpát sádlem, cukrem a alkoholem, prý bez takových zdravotních rizik, ale je otázka, zda by zrovna takováhle dieta za to většině lidí stála. Uměle připravené směsi aminokyselin uspokojují málokoho.
Vědci proto nyní přišli s nápadem odstraňovat methionin pomocí oxidace kaseinu, hlavního proteinu v mléce i mléčných výrobcích. (Takovou reakci lze provést prý např. už peroxidem, tj. celkem jednoduše a šetrně.) Tímto způsobem by nemuselo dojít k narušení chuti potraviny, respektive oxidovaný kasein by se mohl třeba i používat namísto směsí jednotlivých aminokyselin. Experimenty na myších ukázaly, že efekt oxidovaného kaseinu je obdobný jako u diety složené z jednotlivých aminokyselin při snížení methioninu.
Proces spolu s methioninem odstraňuje také další sirnou aminokyselinu, cystein (ta není esenciální, ovšem nemáme-li dost cysteinu v potravě, musí se syntetizovat právě z methioninu, takže vše by bylo třeba vyvážit).

Han Fang et al, Implementation of dietary methionine restriction using casein after selective, oxidative deletion of methionine, iScience (2021). DOI: 10.1016/j.isci.2021.102470
Zdroj: Pennington Biomedical Research Center / Phys.org a další

Poznámky PH: Ovšem methioninu tak jako tak moc nekonzumujeme. Odpovídá sice současně startovacímu tripletu v RNA, někdy ale nakonec funguje jen právě jako start tvorby proteinu a samotná aminokyselina je pak zase odštěpena při posttranslačních úpravách. Není to tedy tak, že by každý peptid/protein začínal methioninem.
Zrovna zase cystein je ale zase i základem mnohých antioxidantů, takže celé to omezení methioninu bude třeba provádět dost opatrně. Cystein se ovšem na rozdíl od methioninu nachází např. v cibuli, česneku a brokolici, takže by mělo jít konzumovat cystein bez methioninu.

Exotická fyzika neutronových hvězd: jaderné těstoviny a odkapávání protonů

Neutronové hvězdy jsou extrémní objekty, do jejichž nitra nevidíme. S poloměrem kolem 12 kilometrů mohou …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *