Hologramy, a to včetně celkem sofistikovaných, jsou dnes všudypřítomné, zdaleka už je nenajdeme jen na vysoce chráněných produktech typu bankovek či osobních dokladů, zatím se však netisknou přímo na potraviny. Podle studie publikované v ASC Nano by se to mohlo změnit.
Nová technologie umožňuje tištění hologramů (potřebné kvality, „nanostrukturovaných“) i na sušený kukuřičný sirup. Tímto způsobem by se mohla např. deklarovat „pravost“ příslušného potravinářského výrobku, ale třeba i nějaká klíčová informace o možných zdravotních dopadech potraviny pro diabetiky a alergiky. A to přímo na potravině, nejen na obalu.
Ne že by tedy z praktického hlediska na tom asi kdovíjak záleželo, ba si lze představit i následné hodně kocourkovské regulační předpisy – např. datum doporučené spotřeby povinně v podobě hologramu tištěné na každém kolečku salámu. Na druhé straně je ale „jedlý hologram“ celkem půvabný koncept a tisk laserovými technikami na kukuřičný sirup stejně tak půvabná technická finesa. Až dosud zde prý hlavní problém spočíval v tom, že hologramy pokusně tištěné na potraviny mohly generovat potenciálně škodlivé kyslíkové radikály, další verze hologramu tištěné na čokoládu zase nebyly univerzální a pro každý jednotlivý čokoládový výrobek by se musel postup upravovat. Nový postup má být naproti tomu „bezpečný, rychlý a všestranný“. Film z kukuřičného sirupu se zde potáhne netoxických černým barvivem (ve finále by bylo pochopitelně nahrazeno nějakých schváleným potravinářským barvivem) a jeho většina se pak odstraní laserem (laserové interferenční vzorkování). Zůstane jen příslušný hologram s různě barevnými strukturami při různých úhlech pohledu. Konkrétní podoba hologramu se dá doladit, třeba i jen pouhou úpravou kukuřičného sirupu z hlediska obsahu cukru.
Bader AlQattan et al. Direct Printing of Nanostructured Holograms on Consumable Substrates, ACS Nano (2021). DOI: 10.1021/acsnano.0c02438
Zdroj: American Chemical Society / Phys.org