(c) Graphicstock

Může mít sloučenina více kapalných fází?

Jedna sloučenina může mít za dané teploty a tlaku více (relativně) stabilních pevných fází, pro kapalné a plynné to však neplatí. Nebo ano?
Na Tokijské univerzity nyní přišli s kapalinou, která se může vratně „přepínat“ do sklovité podoby, kdy jsou molekuly podstatně méně pohyblivé, ale látka přitom netvoří žádnou uspořádanou strukturu. Jedná se přitom o běžně používaný trifenylfosfid P(C₆H₅)₃, Obě fáze mohou mezi sebou přecházet hned dvěma různými mechanismy, jeden je možný pouze do určité teploty. Procesy lze studovat celkem snadno, probíhají totiž při běžném tlaku a jen mírně vyšší teplotě – za pokojových teplot je trifenylfosfid krystalický, taje asi při 80 ºC.
Látka se používá při organických syntézách, přechody mezi kapalnou a sklovitou fází by mohly být užitečné při výrobě polymerů nebo při řízení transportních vlastností kapalin. Ovšem zajímavý je celý jev rozhodně i sám o sobě.

Ken-ichiro Murata el al. Link between molecular mobility and order parameter during liquid–liquid transition of a molecular liquid.PNAS (2019). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1822016116
Zdroj: Eurekalert.org

Poznámka PH: Zajímavá v této souvislosti je i teorie, podle které by směsí dvou různých kapalin o totožném chemickém složení mohla být i běžná voda:
Podivnost: Voda jako směs dvou kapalin?

V případě sklovitých forem lze ovšem tvrdit, že nejde o dvě různé kapaliny, ale spíše o přechod mezi kapalnou a pevnou fází.

Vědci konečně ukázali, jak vypadá Wignerův krystal

Fyzikové z Princetonu pomocí grafenu poprvé přímo vizualizovali tzv. Wignerův krystal – zvláštní formu hmoty, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close