periodická tabulka
autor: Offnfopt, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Nadějná supravodivost objevena u dalšího hydridu, tentokrát thoria

Hydrid thoria ThH10 se zařadil ke sloučeninám, které nabízejí (relativně) vysokoteplotní supravodivost. Ve srovnání s dalšími letos popsanými a z hlediska chemických vzorců analogickými sloučeninami, jako jsou hydrid lanthanu a uranu, není maximální nyní dosažená teplota 161 K (-112 ºC) u ThH10 žádný rekord, nicméně tentokrát vše funguje už za tlaku 0,7 milionů atmosfér. Naopak dříve připravené hydridy typu LaH10 vyžadovaly tlak až 2 miliony atmosfér; obří tlaky představují pro praktické aplikace ještě větší překážku než chlazení.
Výzkum hydridu thoria provedla skupina ruských vědců (hlavní autoři práce Artem Oganov a Ivan Troyan) ze Skoltechu, Moscow Institute of Physics and Technology a dalších institucí. Podle autorů studie z jejich teoretického modelu vyplývá, že by sloučenina ovšem mohla být supravodivá ještě za nižších tlaků a kolem -30 ºC, to se však dosud potvrdit nepodařilo.
V letošním roce se v oblasti výzkumu supravodivosti podle všeho podařilo postoupit opravdu pořádně kupředu. Vždyť ještě před pár roky se maximální dosažená supravodivost pohybovala kolem 135 K – u kuprátů rtuti. Nyní se již blížíme skutečně pokojovým teplotám, i když ne za atmosferického tlaku. Supravodivé prvky se uplatňují i v kvantových počítačích, rozvoj obou těchto disciplín spolu tedy souvisí.
Dmitry V. Semenok et al. Superconductivity at 161 K in thorium hydride ThH10: Synthesis and properties, Materials Today (2019). DOI: 10.1016/j.mattod.2019.10.005
Zdroj: Moscow Institute of Physics and Technology/Phys.org

Viz také: Další rekord pro supravodivost?

Psi dokáží slova rozlišovat přesně, jak jinak

Tedy samozřejmě někteří psi a za určitých okolností. Jenomže přeslechnou se běžně i lidé, takže …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close