Viry, zdroj: Pixabay. Pixabay License. Volné pro komerční užití

Proti koronaviru zřejmě pomáhá selen

Hladina selenu v těle zřejmě celkem podstatně ovlivňuje šanci přežít infekci COVID-19. Čína v tomto ohledu představuje ideální laboratoř, protože v rámci jediné země existuje v příjmu selenu obrovská variabilita. Je to dáno především rozdílným obsahem selenu v půdě v různých částech Číny, z čehož pak vyplývá, kolik tohoto prvku se dostane do potravního řetězce.
Zdrojem selenu jsou pro člověka mj. ryby, vnitřnosti, ořechy a obilniny. Již dříve se ukázalo, že množství přijatého selenu ovlivňuje smrtnost na HIV. Čím více tohoto prvku, tím déle lidé s AIDS dokáží přežívat. Studie University of Surrey se nyní proto soustředila i na možnou souvislost mezi selenem a průběhem onemocnění koronavirem. V Číně existuje pás s deficitem selenu, který se zhruba táhne od severovýchodu na jihozápad země. Do studie byla zařazena veřejně dostupná data z míst, kde se epidemie rozvinula (alespoň 40 případů na město nebo 200 na větší oblast). Nejvíce selenu se v Číně konzumuje ve městě Enshi v provincii Hubei (Poznámka PH: čínské názvy zde ponechány v anglické transkripci bez pokusu je převádět na různé transkripce používané v češtině. Hlavním městem provincie Hubei je Wuhan, respektive Wuchan.) se nemocní uzdravovali mnohem rychleji než v jiných oblastech provincie. Naopak v provincii Heilongjiang, kde je jeden z nejnižších příjmů selenu na světě, byla smrtnost oproti průměru za všechny čínské provincie mimo Hubei (tam epidemie vypukla, čili má jít oproti zbytku země o speciální případ) až pětkrát vyšší. Studie také nepočítala jenom s odhadovaným příjmem selenu v daném místě, ale využívala se i dostupná data o obsahu selenu v těle stanoveného z vlasů.
Autoři výzkumu upozorňují, že zjistili spíše korelaci než nutnou kauzalitu a výsledky jsou pouze předběžné. Není přesně jasné, jak selen před koronavirem chrání, možná jen tak, že lidé jsou pak „celkově zdravější“ a odolnější (selen mj. funguje jako antioxidat a chrání kardiovaskulární systém). Nicméně vzhledem k tomu, že dřívější studie zjistily souvislost mezi hladinou selenu a odolností k HIV, o náhodu asi nepůjde. Možný mechanismem podle autorů studie je např. ochranný účinek selenu před oxidativním stresem vyvolaným RNA viry nebo vliv selenu na virově kódóvané proteiny (peroxidázy – „selenium-dependent glutathione peroxidases“).

Jinsong Zhang et al. Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China, The American Journal of Clinical Nutrition (2020). DOI: 10.1093/ajcn/nqaa095
Zdroj: University of Surrey/MedicalXpress.com a další

Poznámky PH:
Nicméně to asi nemá znamenat, že by mělo smysl začít do sebe cpát selen při diagnóze onemocnění? Nebo ano? Abstrakt studie ani tisková zpráva University of Surrey se o tom nezmiňuje.
Selen podle všeho zvyšuje i šanci přežít virové krvácivé (hemoragické) horečky nebo rakovinu jater vyvolanou hepatitidou B. A také chřipku typu A a jiné RNA viry. Shrnuto: selen se zdá být významný faktor při infekci i vzájemně nepříbuznými viry.
Experimentuje se se šlechtěním obilovin obsahujících selenu. Ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě proběhl i projekt šlechtění brambor s vyšším obsahem selenu (Wikipedia.cz). Selen je k dispozici v řadě potravinových doplňků. Potíž je ale v tom, že při překročení ideální dávky začne být selen rychle zase škodlivý.

COVID-19: Fyzikové tvrdí, že rozestupy a rouška nestačí

Chování kapiček, které mohou obsahovat viry včetně koronaviru, se prý dosud popisovalo pomocí zastaralých modelů …

One comment

  1. Pavel Houser

    viz take: Pavla Vašková: Selen v lidské výživě, Masarykova univerzita 2006
    https://is.muni.cz/th/d5vk3/selen_v_lidske_vyzive.pdf

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close