(c) Graphicstock

Pružné diamanty

Diamanty mají kromě tvrdosti i další příznivé vlastnosti, velmi dobře vedou teplo, jsou chemicky stabilní i průhledné. Nasazení diamantu v řadě technologických aplikací se ale dosud nekonalo kvůli křehkosti tohoto materiálu.
Vědci z několika čínských institucí a MITu nyní přišli s novou metodou přípravy diamantů, které by měly být pružnější a vydržet také natahování až do 9 % své původní délky (bez mechanického poškození a vratně). Přírodní i dosavadní syntetické diamanty by za těchto podmínek praskaly nebo se lámaly. Teoretický limit pro natáhnutí krystalu diamantu bez nečistot/vad má být 12 %, nově připravený diamant se této mezi celkem blíží.
Autoři výzkumu uvádějí, že jejich diamanty v podobě jehlic mají požadované vlastnosti právě díky absenci kazů (vnitřních defektů) a hladkému povrchu.
Diamantové jehlice z 1 i z více krystalů, dlouhé kolem 300 nanometrů, byly připraveny chemickou depozicí par (chemical vapor deposition) uhlíku na křemíkový substrát. Na tyto tenké filmy se pak působilo plazmatem (plasma-induced etching). Následně se s jehlicemi pracovalo pomocí diamantových hrotů a mechanické chování vědci pozorovali ve skenovacím elektronovém mikroskopu. Výše uvedené parametry platí pro jehlice z jediného krystalu, které byly pevnější.
Dočkáme se díky tomu diamantu např. v další generaci displejů? Vědci rovněž uvádějí jako možné využití pružných diamantů optomechanické systémy, ukládání dat i různé speciální nanotechnologie nebo zobrazovací aplikace (bioimaging).

Zdroj: Phys.org
Amit Banerjee et al, Ultralarge elastic deformation of nanoscale diamond, Science (2018). DOI: 10.1126/science.aar4165

Data z doby ledové ukazují menší vliv oxidu uhličitého na teplotu Země

Analýza klimatu doby ledové snižuje riziko nejhoršího možného scénář oteplení v důsledku růstu koncentrace CO₂. …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close