Funkční vzorek pulzního elektrického ohřívače před úpravou plátků mrkve. Kredit: Česká zemědělská univerzita v Praze

Pulzní elektrický ohřívač potravin i do kuchyně

Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny.

Zaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým polem v kuchyňských podmínkách.
V rámci řešení projektu Aktivity Proof-of-Concept na ČZU v Praze, podpořeného v rámci programu GAMA Technologické agentury ČR, byl vyvinut a vyroben funkční vzorek přístroje, který tuto úpravu umožňuje. Zpracování potravin pulzním elektrickým polem, tedy patentem s názvem „Zařízení a způsob pro úpravu potravin pulzním elektrickým polem“ je novinkou v jejich úpravě. „S naším přístrojem lze vyrobit zdravou a sterilní potravinu se zajímavou chutí v každé kuchyni,“ doplňuje prof. Dr. Ing. František Kumhála, vedoucí katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze.
Potravina je zpracována vysokonapěťovým pulsováním, při kterém dojde k porušení buněčných struktur. Takto upravené potraviny mají zachovány všechny zdraví prospěšné látky, především vitamíny. Díky porušení buněčných membrán se navíc v lidském těle lépe vstřebávají. Po procesu opulzování jsou také sterilizované. Technické řešení je mj. předmětem národního patentu CZ 308548 B6. Také patentový průzkum k mezinárodní patentové přihlášce PCT/CZ2020/05044 potvrdil novost tohoto řešení a jeho patentovatelnost v celosvětovém měřítku.

tisková zpráva České zemědělské univerzity v Praze

Nový způsob vytváření 2D materiálů využívá ultravysoké vakuum

Pomocí exfoliace lze připravovat dvojrozměrné materiály, které mají větší plochu a díky kvalitním výchozím krystalům …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close