Pixabay License. Volné pro komerční užití

Střevní mikrobiom mohl ovlivnit i růst mozku předků člověka

Mozková tkáň patří k energeticky nejnákladnějším v těle, savci s větším mozkem proto potřebují více energie než jiní o téže hmotnosti. Které biologické změny přesně umožnily lidským předkům uspokojit velmi vysoké energetické potřeby při vývoji většího mozku? Studie Northwestern University (Evanston, Illinois) poukazuje na možnou roli střevních mikrobů.
V kontrolovaném laboratorním experimentu vědci implantovali myším mikroby ze dvou druhů primátů s velkým mozkem (člověk a opice kotul) a jednoho druhu s malým mozkem (makak). (Poznámka PH: Přitom makak jávský ovšem používá nástroje; malý mozek zrovna u něj bych tedy nečekal.) Výsledky ukázaly, že myši s mikroby z druhů primátů s velkým mozkem produkovaly a využívaly více energie, zatímco myši s mikroby z druhu s malým mozkem ukládaly více energie ve formě tuku.
Závěr zní, že střevní mikrobi různých živočišných druhů ovlivňují biologické rozdíly mezi druhy. Znamená to i podporu pro hypotézu, že střevní mikrobi mohou usměrňovat i přímo evoluci. Nakonec – víme už, že mikrobi metabolismus člověka ovlivňují, mohou způsobovat (mírněji řečeno: přispívat k…) obezitu nebo inzulínovou rezistenci.
Po zavedení střevních mikrobů do myší bez mikrobů vědci měřili změny ve fyziologii myší v průběhu času, včetně přírůstku hmotnosti, procenta tuku, hladiny glukózy na lačno, funkce jater a dalších znaků. Sledovali také rozdíly v typech mikrobů a produkovaných sloučeninách, v jednotlivých skupinách myší.
Myši, které dostaly mikroby od lidí a kotulů, měly podobnou biologii, přestože tyto dva druhy primátů s větším mozkem nejsou navzájem blízce evolučně příbuzné. To naznačuje, že biologické podobnosti pozorované u myší naočkovaných jejich mikroby jsou způsobeny něčím jiným než společným původem – pravděpodobně jejich společnou vlastností, kterou je velký mozek. (Poznámka PH: možná; ale na základě tří různých mikrobiálních kultur mi to přijde krajně spekulativní. Nehledě k tomu, že člověk a kotul se od makaka budou jistě lišit i v řadě dalších vlastností.)
„Tato zjištění naznačují, že když se u lidí a kotulů nezávisle na sobě vyvinuly větší mozky, jejich mikrobiální společenstva se změnila podobným způsobem, aby pomohla zajistit potřebnou energii,“ uvádí hlavní autorka studie Katherine Amato z Northwestern University (PH: a tady je pak otázka, co označíme za prvotní a co za následek; v textu výše to bylo bylo vysvětlováno spíše naopak).

Elizabeth K. Mallott et al, The primate gut microbiota contributes to interspecific differences in host metabolism, Microbial Genomics (2024). DOI: 10.1099/mgen.0.001322
Zdroj: Northwestern University / Phys.org

Poznámka PH: Obecně se předpokládá, že růst mozku umožnil přechod na stravu s větším podílem masa/bílkovin a dále oheň s tepelnou úpravou jak masa, tak i škrobovin/hlíz (a tedy lepší vstřebávání, zvýšení energetického příjmu etc.).

Chemická analýza potvrdila, že starověcí Egypťané používali halucinogeny

Na keramice ze starověkého Egypta zdobené motivy boha Bese se podařilo prokázat stopy halucinogenů. Písemné …

One comment

  1. ja bych mohl udelat studii o strefni flore na mozek i na generovani plynu. jsem v menze a trpim plynatosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *