(c) Graphicstock

Supravodivost nad nulou

Projektů, které deklarují úspěchy při dosahování supravodivosti za vyšších teplot, postupně přibývá. Prozatím ovšem vyžaduje taková supravodivost zase jinak extrémní podmínky, nejčastěji obří tlaky.
Vědci z George Washington University nyní přišli s hydridem lanthanu o vzorci LaH10. Je to zajímavé, protože jiný projekt počítá zase s hydridy uranu, taktéž o velmi bizarním složení (řekněme takovém, které české chemické názvosloví ani neumí pojmenovat).

Viz také: Supravodivé hydridy uranu s podivnými chemickými vzorci

Maddury Somayazulu a jeho kolegové nyní ve studii publikované ve Physical Review Letters uvedli, že příslušný hydrid lanthanu je supravodivý při teplotě 260 K, tj. -13 ºC, následně se podařilo příslušného fázového přechodu k supravodivosti u látky docílit i při teplotě ještě o 20 stupňů vyšší, tedy 7 ºC (symbolické: supravodivost poprvé nad nulou!). Požadovaný tlak je v tomto případě 2 miliony atmosfér, tedy ještě o něco více než u hydridů uranu, ovšem rozdíl v teplotě je značný. Vlastnosti hydridu lanthanu výzkumníci ověřili pomocí rentgenové difrakce.
Problémem je samozřejmě sloučeninu LaH10 vůbec připravit, vyžaduje to opět obří tlak dosažený pomocí diamantové kovadliny a pak směs lanthanu a vodíku zahřívat.

Maddury Somayazulu et al. Evidence for Superconductivity above 260 K in Lanthanum Superhydride at Megabar Pressures, Physical Review Letters (2019). DOI: 10.1103/PhysRevLett.122.027001

Zdroj: Phys.org a další

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close