(c) Graphicstock

Vědci navrhují na Marsu elektrolyzovat přímo solanku

Většina technologií elektrolytického rozkladu vody vyžaduje vodu čistou, slanou je nejprve třeba odsolit. Na Marsu je však kapalná voda přítomná hlavně jako slaný roztok, jehož hlavní složkou je chloristan hořečnatý.
Vijay Ramani z Washington University v St. Louis a jeho kolegové proto vyvinuli nový postup elektrolýzy vody speciálně šitý na míru podmínkám Marsu; již svůj systém vyzkoušeli v práci při -36 °C. Aktuálně se rover NASA Perseverance chystá používat systém MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), který vyrábí kyslík z oxidu uhličitého. Elektrolýza vody je však výhodnější, protože se tím kromě kyslíku pro budoucí návštěvníky či obyvatele Marsu získá také vodík použitelný jako palivo. Navíc je nově navržený systém i výrazně energeticky účinnější – i kdybychom počítali pouze s kyslíkem, při stejné spotřebě energie ho dokáže oproti MOXIE produkovat až 25krát víc.
Co se týče samotných technologií, katoda, kde se uvolňuje vodík, systému je tvořena z platiny na uhlíku, anodu tvoří pyrochlor ruthenia a olova (s přibližným chemickým vzorcem Pb2Ru2O7). Vodu nejenom není třeba zahřívat a odsolovat, ale rozpuštěné příměsi mají dokonce elektrolýzu zefektivňovat, protože snižují elektrický odpor kapaliny. Možná by se popsané techniky daly využívat i v pozemských podmínkách pro elektrolýzu mořské vody, třeba k zásobování posádek ponorek kyslíkem.
Technika již byla patentována.

Pralay Gayen el al., „Fuel and oxygen harvesting from Martian regolithic brine,“ PNAS (2020). https://doi.org/10.1073/pnas.2008613117 www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2008613117
Zdroj: Washington University in St. Louis / Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close