periodická tabulka
autor: Offnfopt, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Z ozářené vody připravili protonovaný vodík

Molekulu H3+, neboli protonovaný vodík (molekula H2 + proton), jsme dosud znali skoro jen z mezihvězdného prostoru. Vzniká a existuje zde jen za extrémních podmínek – velmi nízkých teplot a nepřetržitého záření. Molekula se skládá ze tří protonů uspořádaných v rovnostranném trojúhelníku a dvou elektronů. Možná jde jen o kuriozitu, nicméně se předpokládá, že protonovaný vodík díky své reaktivitě může přispívat ke vzniku složitějších uhlovodíků, a mohl tak ovlivnit i samotný vznik života (tedy ve fázi syntézy organických látek, které pak na Zem dopravily komety).
Matthias Kling z Max Planck Institute for Quantum Optics a Ludwig-Maximilian University v Mnichově nyní tento iont dokázali připravit i v pozemských podmínkách, a to pouze pomocí silných laserových pulzů, jimiž zasahovali vodu na povrchu nanočástic. Při experimentech byly molekuly vody adsorbované na povrchu nanočástic oxidu křemičitého ozařovány extrémně silnými, ultrakrátkými femtosekundovými lasery. Nejprve došlo k ionizaci a štěpení molekul vody na nanočásticích a reakcí dvou kusů molekul vody pak vznikl iont H3+.
Nakonec – ve vesmíru na částicích prachu a ledu, které jsou vystaveny záření, to vlastně probíhá podobně. Až dosud byl postup přípravy protonovaného vodíku v laboratoři naproti tomu dost komplikovaný, vycházelo se buď ze speciálních organických sloučenin, nebo z vysoce energetického vodíkového plazmatu.

M. Said Alghabra et al, Anomalous formation of trihydrogen cations from water on nanoparticles, Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-24175-9
Zdroj: Max Planck Society / Phys.org

Supernova: svítící enzym z DNA

Dříve se soudilo, že molekula DNA funguje především jako nosič genetické informace, ovšem nyní již …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close