(c) Graphicstock

Za Saharu prý mohou i lidé

Proměna Sahary v poušť nemusela být pouze výsledkem vnějších faktorů, ale mohli se na ní podílet i lidé. Tvrdí to alespoň archeolog David Wright z univerzity v Soulu (Seoul National University) ve studii publikované v Frontiers in Earth Science. Wright uvádí, že třeba ve východní Asii způsobovali neolitici radikální změny svého prostředí (dotyčný je z Koreje, viz výše) a na Sahaře to mohlo být podobné – i když s jinými důsledky.

Mechanismy přeměny savany v poušť jsou asi celkem jasné, např. vypásání. Příslušný scénář mají potvrzovat archeologické nálezy, kolem r. 6000 př. n. l. se pastevci začali šířit od Nilu směrem na západ a tento postup odpovídá i změnám v saharské vegetaci. Změnilo se albedo (odrazivost) i teplota povrchu a tím nakonec i množství monzunových srážek, které na Sahaře spadly. Vesměs šlo o mechanismy s kladnou zpětnou vazbou; lidé při svém šíření prý způsobovali změny, které jim byly v konečném důsledku nepříznivé, to ale není nic neobvyklého.

Samozřejmě se však pohybujeme v oblasti hypotéz, modelů a spekulací. Jak doplňují i diskutující na Phys.org, před zelenou Saharou savanovitého typu zde už byla poušť. Tato oblast má prostě tendenci vyschnout, zda k tomu nějak přispěli první pastevci nebo by k tomu došlo i bez toho, to opravdu těžko říct. Nebo snad tehdejší lidé savanu vypalovali či svými aktivitami způsobovali požáry mimochodem? O podobném scénáři se uvažuje např. v případě pouštních oblastí Austrálie, tamní lidé ale byli lovci a sběrači, nikoliv pastevci jako na Sahaře.
Možná je zajímavější zkoumat to, že Sahara se vůbec někdy zezelenala, to byl unikátní stav hodný speciální pozornosti?

Zdroj: Phys.org a další

autor Continentaleurope, zdroj: Wikipedia, licence obrázku GFDL

Podivná trepanace lebky krávy z pozdní doby kamenné

Rituál, zákrok veterináře nebo zkouška chirurga? Archeologové objevili na nalezišti v západní Francii kravskou lebku …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close